TMO’dan fındık üreticilerine ÇKS kaydı uyarısı

Yerel Haberler - 06.11.2026 - 12:16

ANKARA – BHA

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bazı tüccar ve manavların üreticilere ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini kullanarak kabuklu fındık satmaya çalıştığına ilişkin duyumlar üzerine yazılı açıklama yaptı.

TMO’nun fındık piyasasında istikrarı sağlamak ve üreticilerin pazarlama, depolama ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla alımlarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, bugüne kadar yaklaşık 152 bin üreticiden 190 bin ton kabuklu fındık alındığı bildirildi.

Üreticilerin TMO’ya en az 50 bin ton daha fındık satmasının beklendiği ifade edildi.

ÇKS kaydını kullandıran üreticilere 2 yıl alım yasağı

TMO, tüccar ve manavların piyasadan satın aldıkları fındığı, üreticilere ait ÇKS belgeleri üzerinden kendi ürünleri gibi Ofise satmalarının yasak olduğunu hatırlattı.

Açıklamada, bu tür işlemlere aracılık eden tüccar ve manavlar ile belgelerini söz konusu amaçla kullandıran üreticiler hakkında idari ve hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.

ÇKS kaydını bilerek bu amaçla kullandırdığı tespit edilen üreticilerden ise 2 yıl boyunca TMO tarafından kabuklu fındık alımı yapılmayacağı bildirildi.

Usulsüzlük tespit edilirse suç duyurusunda bulunulacak

TMO, alım politikasının doğrudan üreticiyi desteklemeyi amaçladığını belirterek üreticilere yönelik destek mekanizmasının ticari kazanç sağlamak amacıyla kullanılmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Usulsüz işlemlere ilişkin somut bulgulara ulaşılması halinde sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı açıklandı.

Fındık alımları 31 Aralık’a kadar sürecek

TMO, kabuklu fındık alımlarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam edeceğini bildirdi.

Açıklamada, ürün arzı bulunduğu sürece üreticilerden fındık alınmasının sürdürüleceği belirtildi.

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 1 milyon kişiye daha ücretsiz sigara bırakma tedavisi

Yerel Haberler Kültür ve Turizm Bakanlığının 2027 bütçesi açıklandı

Yerel Haberler Dünya genelinde alarm: 33 ülkeden vatandaşlara acil durum stoku çağrısı

Yerel Haberler Fransa’da kan depolama tesislerine siber saldırı

Yerel Haberler Bakan Bayraktar: Oruç Reis Pakistan yolunda

Yerel Haberler ABD ara seçimlerinde Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 253 sandalyeye ulaştı

Yerel Haberler İstanbul Boğazı’nda karaya oturan gemiden 13 personel kurtarıldı

Yerel Haberler 34 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 63 tutuklama

Yerel Haberler RTÜK’ten Afyonkarahisar’daki saldırıya yayın yasağı

Yerel Haberler TEM Otoyolu’nda TIR devrildi: 3 şerit trafiğe kapatıldı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021