Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde 784,6 milyon TL ceza kesildi

Yerel Haberler - 25.04.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

Ülke genelinde 129 bini aşkın firma ve 15 milyondan fazla ürün incelendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 130 bin firma denetlenirken, 15,1 milyonu aşkın ürün mercek altına alındı. Denetimlerde tespit edilen aykırılıklar sonucu toplam 784,6 milyon liralık ceza kesildi. Açıklamada, iç piyasadaki istikrarı bozabilecek her türlü uygulamaya karşı denetimlerin aralıksız sürdüğü vurgulandı.

Fahiş fiyat ve stokçuluğa geçit yok

İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimlerde; haksız ticari uygulamalar, stokçuluk ve fahiş fiyat başta olmak üzere birçok alanda 23 bin 3 kişi ve işletme incelendi. Bu kapsamda 2 bin 155 aykırılık tespit edilirken, toplam 221 milyon lira ceza kesildi. En yüksek ceza 174,3 milyon lira ile fahiş fiyat uygulamalarına verildi. Emlak sektörü 19,2 milyon lira ile ikinci sırada yer aldı.

Tüketiciyi yanıltanlara 309,6 milyon TL ceza

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde ise 16 bin 421 kişi ve firma incelendi. Aykırılık tespit edilen 517 firmaya toplam 309,6 milyon lira ceza uygulandı. Bu cezaların büyük bölümü sözleşme ihlallerinden kaynaklanırken, reklam ve haksız ticari uygulamalar da dikkat çeken başlıklar arasında yer aldı.

81 ilde yürütülen denetimlerde 89 bin 903 firma kontrol edilirken, 19 bin 50 firmaya toplam 254 milyon lira ceza kesildi.

İstanbul’da tek başına 203,3 milyon liralık ceza uygulanması dikkat çekti. Ürün bazlı denetimlerde ise Ankara ilk sırada yer aldı.

Rekabet Kurumu’ndan 5 milyar TL’lik yaptırım

Öte yandan Rekabet Kurumu da 2026’nın ilk üç ayında 90 firmaya toplam 5 milyar lira idari para cezası verdi. Cezalar ağırlıklı olarak bilişim, gıda, finans ve platform hizmetleri sektörlerinde yoğunlaştı.

Bakanlık açıklamasında, enflasyon, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelenin kararlılıkla süreceği vurgulandı.

Yerel Haberler Hatay’da tır alevlere teslim oldu

Yerel Haberler Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı böbrek nakli

Yerel Haberler Giresun’da altyapı ve üstyapı çalışmaları devam ediyor

Yerel Haberler Kaş’ta kıtaları birleştiren maraton: Meis-Kaş yüzme yarışı tamamlandı

Yerel Haberler 69 ilde uyuşturucu operasyonu

Yerel Haberler Antalya’da Orman yangını alarmı

Yerel Haberler Yaz Etkinlikleri Kent Orkestrası konseriyle başladı

Yerel Haberler Kars’ta 51 suç kaydıyla aranan ve şahıs yakalandı

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye NATO’nun güvenliğine katkı sunan müttefiklerin başındadır

Yerel Haberler Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in Suriye’deki saldırılarına tepki

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021