Aksaray Haberleri - 19.05.2017 - 10:34
1944 Yılında Rus İktidarı tarafından Kırım’dan Sibirya’ya sürgün edilen 400 Bin Kırım’lı için Aksaray’da Anma Programı düzenlendi.
Tam 73 yıl önce Rus Lideri olan Stalin tarafından “Rusya Sovyetler Birliği’ne ihanet” iddiası ile suçlanan, kadın, bebekler, çocuklar, hastalar, yaşlılar ile savaşamayacak durumda olan erkekler ile birlikte toplam 450 Bin Kırım’lı, Sovyet Askerleri tarafından hayvanların taşındığı Tren Vagonlarına istiflenerek Rusya’dan sürüldüler. Yolculuk esnasında ölenler ise trenlerin mola verildiği yerlerde atıldılar. 450 Bin Kırım’lı ile çıkılan yolda 200 bin kişi ölürken, 250 bin kişi ise Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi birçok bölgeye dağıtıldı. 73 Yıl aradan sonra Kırım Derneği Aksaray Hamidiye Şubesi tarafından, Hamidiye Alaca’da Kırım Mahallesinde düzenlenen matem programı ile 400 Bin Kırımlı anıldı. 400 Bin Kırım’lıyı temsilen alana 400 adet mum yakıldı. Programın açılış konuşmasını Kırım Derneği Aksaray Hamidiye Şube Başkanı Ahmet Akkuş yaptı. Akkuş’un konuşmasının ardından günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Dernek Yöneticilerinden Funda Coşkun; “Kırım’da bundan 73 yıl önce yaşananları unutmamak ve gelecek nesile de bu Sürgün’ü unutturmayacağız” dedi. Konuşmaların ardından Sena Kara isimli genç kız ise kendi yazdığı “Kırım” şiirini okudu.
Aksaray Haberleri Sinop’ta Dereyi Kirleten Tesise 1 Milyon 678 Bin Tl Ceza
Aksaray Haberleri Çin ile Tanıştım Haber Ödülleri başvuruları başladı
Aksaray Haberleri Erzurum’da Milli Teknoloji Atölyesi’nin temeli atıldı
Aksaray Haberleri 2026 Yılı Rüzgârın Yılı Olacak
Aksaray Haberleri Tren seferlerinde bayram hazırlığı: Ek kapasite 18 bin 664 kişi
Aksaray Haberleri 49. Uluslararası Giresun Aksu Festivali başlıyor
Aksaray Haberleri Özel Eğitimde, Aileler İçin Yol Haritası Rehberi Yayınlandı
Aksaray Haberleri Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşmede yeni aşama
Aksaray Haberleri Ankara Kent Konseyi’nden AK Parti Genel BaşkanVekili Elitaş’a ziyaret
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021