Sultanhanı ve Yenikent’te Karaciğer Kisti taraması yapıldı

Aksaray Haberleri - 12.09.2015 - 12:35

Sultanhanı ve Yenikent kasabasında yaklaşık 4 bin kişi, Karaciğer Hidatik Kisti taramasından geçirildi.

Avrupa Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirilen tarama Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim dalı uzmanlarından Prof. Dr. Okan Akhan, Prof. Dr. Devrim Akıncı ve Doç. Dr. Türkmen Turhan Çiftci’nin öncülüğünde 20 kişilik uzman ekip tarafından gerçekleştirildi.

Sultanhanı ve Yenikentte ki taramalarda hayvanlara yakın temasta bulunan yaklaşık 4 bin kişinin ultrasonu çekildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doç. Dr. Türkmen Turhan Çiftçi, daha önceki yıllarda Aksaray Devlet Hastanesinde Raydoloji Uzmanı olarak görev yaptığını ifade ederek, Bu bölgeyi iyi biliyorum. , Ülkemiz genelinde bölgesel taramalar yapıyoruz. Sultanhanı ve Yenikent kasabasında özellikle aradığımız Kist Hidatik (Ekinokokkozis) rahatsızlığı.

Hayvanlardan insanlara geçen parazite bağlı bir hastalık

Doç.Dr. Çiftçi “Proje tamamen Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı önlenebilir bir hastalık olan kist hidatik hastalağı hakkında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, hastalığın ülkemiz genelinde sıklığını belirlemek ve hastalığa sahip olan vatandaşlarımızı tespit edip, Hacettepe Üniversitesinde ücretsiz tedavilerini sağlamak olarak özetleyebiliriz. Çalışmalarımız Prof. Dr. Okan Akhan başkanlığında 20 kişilik ekip tarafından yürütülmekte. Sultanhanı ve Yenikent kasabasında özellikle aradığımız Kist Hidatik (Ekinokokkozis)rahatsızlığı, Bir haftalık süre içerisinde Sultanhanı ve Yenikent kasabalarından hayvanlarla yakın temasta olup risk grubu olarak gördüğümüz yaklaşık 4 bin kişiyi kan ve ultrasonografi cihazı ile karaciğer, pankreas, böbreklerini kist ve bazı tümörler yönünden taradık. Gerçekleştirdiğimiz bu taramalarda 4 kişide erken evrede kanser hastalığı tespit ettik, teşhisini koyduğumuz hastalarımızı tedavileri yapılmak üzere Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi veya hastaların isteğine göre diğer hastanelere yönlendiriyoruz” dedi.

Doç.Dr. Türkmen Turhan Çiftçi, bir haftalık tarama süresince kendilerine yardımcı olan Aksaray Valisi Şeref Ataklı başta olmak üzere Sultanhanı ve Yenikent halkına, Kasabaların Belediye Başkanları ile Halk Sağlığı Uzmanı Bekir Yiğit ile Halk Sağlığı İl Müdürü ve ekibine teşekkür etti.

Aksaray Haberleri Aksaray’da TOKİ Kurası Çekildi: 2 Bin 353 Aile Ev Hayaline Kavuştu

Aksaray Haberleri Kars’ta 2 gündür kayıp olan genç asansör boşluğunda ölü bulundu

Aksaray Haberleri Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde rakibi Juventus oldu

Aksaray Haberleri ÖSYM’nin elektronik İngilizce sınavı yarın

Aksaray Haberleri Yasa dışı bahis soruşturmasında Şahin’in tüm mal varlıklarına tedbir konuldu

Aksaray Haberleri Rusya: Küresel ekonomide eski küreselleşme dönemi kapandı

Aksaray Haberleri Galatasaray’ın rakibi kura çekimiyle belli oluyor

Aksaray Haberleri Savunma sanayii ihracatı 10 milyar doları aştı

Aksaray Haberleri Kristjan Asllani Beşiktaş için İstanbul’da

Aksaray Haberleri 379 FETÖ bağlantılı hesaba erişim engeli

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021