Sözsüz yardım çağrısı: Göz temasıyla iletişim mümkün

Yerel Haberler - 16.07.2025 - 16:42

ANKARA-BHA

Geleceğin dili belki de sadece gözlerimizde saklı. Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden bilim insanları, göz hareketleriyle kelimesiz iletişim kurmanın etkili yollarını araştırdı. Bulgular, özellikle yardım çağrılarının sadece bakışlarla anlaşılabileceğini gösteriyor.

Araştırmada, bir nesneye bakıp ardından karşıdaki kişiyle göz teması kurduktan sonra tekrar aynı nesneye yönelmenin, en güçlü “yardım isteme” sinyali olarak algılandığı tespit edildi.

“Bakışların bağlamı belirleyici”

Çalışmanın başyazarı Dr. Nathan Caruana, bulgulara ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Birinin size kaç kez baktığı değil, bu bakışların bağlamı ve zamanlaması, onların iletişim kurma niyetinde olup olmadığını belirliyor.”

Araştırma kapsamında, 137 katılımcıya sanal bir partnerle birlikte blok yerleştirme görevleri verildi. Katılımcıların, bir nesneye sadece bakılıp bakılmadığını mı yoksa yardım istenip istenmediğini mi anlamaları istendi. En doğru sonuçlar, göz teması ile nesne arasında gidip gelen bakış senaryolarında elde edildi.

Sessiz iletişimin potansiyeli

Uzmanlar, bu göz temelli iletişim tekniğinin özellikle spor müsabakalarında, askeri operasyonlarda ve gürültülü çalışma ortamlarında büyük bir avantaj sağlayabileceğini belirtiyor.

Ayrıca bu yöntemin, işitme engelli bireyler, otizmli kişiler ya da sözlü iletişimin sınırlı olduğu ortamlarda destekleyici bir araç olabileceği vurgulanıyor.

Yerel Haberler KVKK’dan apartman ve sitelere uyarı: Borç bilgisi ortak alana asılamayacak

Yerel Haberler Bursa’da yolsuzluk soruşturması: Başkan dahil 55 kişi gözaltında

Yerel Haberler Devlet Bahçeli: Hukukun üstünlüğü esastır

Yerel Haberler Kira geliri beyanı için son gün uyarısı

Yerel Haberler Boşanma süreci kanlı bitti: Eşinin ailesini katletti

Yerel Haberler Aksaray Belediyesi’nden Köy Okullarına Bilim Desteği

Yerel Haberler Okuma Becerinizi Güçlendirin: Gamze Altınok’un Yeni Kitabı

Yerel Haberler Kuzey Marmara Otoyolu’nda zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı

Yerel Haberler Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşlar yeniden normale döndü

Yerel Haberler AKK Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan: Sıfır Atık bir tercih değil, yaşamsal zorunluluktur

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021