Petrol ve doğal gaz aramalarında yapay zekâ dönemi başlıyor

Yerel Haberler - 28.08.2025 - 8:36

ANKARA-BHA

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile HAVELSAN, petrol ve doğal gaz aramalarında yapay zekâ kullanımını başlatıyor. “Yapay Zekâ Destekli Formasyon Belirleme Projesi” kapsamında, kuyu sondajları sırasında kayaç numuneleri görüntüleme teknolojileriyle analiz edilerek formasyonlar yüksek doğrulukla belirlenecek.

TPAO Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürü Tünay Öztürk, HAVELSAN ile yürütülen stratejik işbirliği sayesinde iki kurumun teknoloji ve mühendislik alanındaki bilgi birikimlerinin bir araya getirilerek güçlü bir sinerji yaratılmasının amaçlandığını vurguladı.

Maliyet ve zaman açısından hem şirket hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak

Projeyle sondaj operasyonlarının verimliliği artırılacak. Öztürk, “Maliyet ve zaman açısından hem şirket hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. Yapay zekânın kuyularda devreye girmesiyle, jeolojik formasyon bazlı olumsuz koşulların önüne geçilmesi ve operasyonel maliyet artışlarının önlenmesi hedefleniyor.

Pilot uygulamaların devam ettiğini belirten Öztürk, projenin POC (konseptin kanıtlanması) aşamasını tamamladığını ve formasyon tahmin modelinin yüksek doğrulukla sonuç verdiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde TPAO’da açılması planlanan tüm kuyularda sahaya entegrasyon sağlanarak yaygın kullanım planlanıyor.

Yapay zekâ destekli formasyon tahmini sayesinde, sondaj operasyonları sırasında mevcut yöntemlere göre formasyonlar çok daha hızlı ve doğru bir şekilde belirlenecek. Bu sayede zaman kaybı azalırken, yanlış formasyon yorumlamasından kaynaklı maliyet hatalarının önüne geçilmiş olacak.

Öztürk, TPAO ve HAVELSAN işbirliğiyle geliştirilecek teknolojilerin Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sunacağını belirterek, “TPAO, uzun vadeli planlama ve stratejiyle yer bilimlerine dayalı jeotermal enerji ve madencilik sektörlerine de öncülük edebilecektir” dedi.

Yerel Haberler Kars’ta 70 sosyal medya hesabına erişim engeli

Yerel Haberler İstanbul’da yağmur kazayı getirdi: 8 araç birbirine girdi

Yerel Haberler İsrail ve ABD saldırılarına karşı İstanbul’da yürüyüş düzenlenecek

Yerel Haberler 8 ilde dolandırıcılık operasyonu: 50 kişi tutuklandı

Yerel Haberler Kars Kale Spor’dan başarı: U18 Ligi Şampiyonu oldular

Yerel Haberler Sosyal tuzak çetesi çökertildi: 15 tutuklama

Yerel Haberler Bakan Şimşek hakkındaki “ortaklık” iddiasına Bakanlıktan tepki

Yerel Haberler Türkiye Sigorta’nın Sponsorluğunda Dünya Mirası Türkiye 2026 tanıtım yayınları başladı

Yerel Haberler Digor’da öğrencilere uygulamalı trafik eğitimi

Yerel Haberler Kolonlardan ses geldi, 51 kişinin olduğu bina boşaltıldı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021