Yerel Haberler - 28.08.2025 - 8:36
ANKARA-BHA
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile HAVELSAN, petrol ve doğal gaz aramalarında yapay zekâ kullanımını başlatıyor. “Yapay Zekâ Destekli Formasyon Belirleme Projesi” kapsamında, kuyu sondajları sırasında kayaç numuneleri görüntüleme teknolojileriyle analiz edilerek formasyonlar yüksek doğrulukla belirlenecek.
TPAO Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürü Tünay Öztürk, HAVELSAN ile yürütülen stratejik işbirliği sayesinde iki kurumun teknoloji ve mühendislik alanındaki bilgi birikimlerinin bir araya getirilerek güçlü bir sinerji yaratılmasının amaçlandığını vurguladı.
Projeyle sondaj operasyonlarının verimliliği artırılacak. Öztürk, “Maliyet ve zaman açısından hem şirket hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. Yapay zekânın kuyularda devreye girmesiyle, jeolojik formasyon bazlı olumsuz koşulların önüne geçilmesi ve operasyonel maliyet artışlarının önlenmesi hedefleniyor.
Pilot uygulamaların devam ettiğini belirten Öztürk, projenin POC (konseptin kanıtlanması) aşamasını tamamladığını ve formasyon tahmin modelinin yüksek doğrulukla sonuç verdiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde TPAO’da açılması planlanan tüm kuyularda sahaya entegrasyon sağlanarak yaygın kullanım planlanıyor.
Yapay zekâ destekli formasyon tahmini sayesinde, sondaj operasyonları sırasında mevcut yöntemlere göre formasyonlar çok daha hızlı ve doğru bir şekilde belirlenecek. Bu sayede zaman kaybı azalırken, yanlış formasyon yorumlamasından kaynaklı maliyet hatalarının önüne geçilmiş olacak.
Öztürk, TPAO ve HAVELSAN işbirliğiyle geliştirilecek teknolojilerin Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sunacağını belirterek, “TPAO, uzun vadeli planlama ve stratejiyle yer bilimlerine dayalı jeotermal enerji ve madencilik sektörlerine de öncülük edebilecektir” dedi.
Yerel Haberler Türkiye çevrim içi sürede dünya ortalamasını geride bıraktı
Yerel Haberler ASTEM’den Muhsin Yazıcıoğlu için anma programı
Yerel Haberler 1,2 milyarlık bahis vurgunu: 13 ilde eş zamanlı operasyon
Yerel Haberler Kırıkkale’de Oba Köy yeniden hizmete açılıyor
Yerel Haberler Çetin’den acılı aileye taziye ziyareti
Yerel Haberler AJet’in CIP Salonu yenileniyor
Yerel Haberler Kars’ta 70 sosyal medya hesabına erişim engeli
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021