Otizmde erken tanı hamlesi: 35 bin çocuk tarandı

Yerel Haberler - 02.04.2026 - 0:00

İSTANBUL-BHA

İl genelinde sürdürülen programın, çocukların gelişim süreçlerinin yakından izlenmesi ve olası risklerin erken aşamada belirlenmesi açısından önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

İstanbul’da 2018 yılından itibaren uygulanan otizm tarama programı kapsamında bugüne kadar 900 binden fazla çocuğun değerlendirildiği bildirildi. Yapılan incelemelerde 45 binden fazla çocukta risk bulguları tespit edilirken, tanı alan çocukların rehabilitasyon süreçlerinin de yakından takip edildiği aktarıldı. Yetkililer, halen 3 binden fazla otizm spektrum bozukluğu tanısı bulunan çocuğun rehabilitasyon hizmetlerinden yararlandığını ve eğitim süreçlerine yönlendirildiğini belirtti.

Yapay zekâ destekli sistemle hızlı yönlendirme

Tarama sonucunda riskli bulunan çocukların süreçlerinin hızlandırılması amacıyla teknoloji destekli bir takip sistemi kullanıldığı ifade edildi. Bu sistem sayesinde çocukların ailelerinin ayrıca randevu arayışına girmeden, en yakın çocuk psikiyatrisi kliniklerine yönlendirildiği ve gerekli tanı süreçlerinin planlandığı kaydedildi.

18–36 ay aralığı kritik dönem

Sağlık yetkilileri, özellikle 18 ile 36 ay arasındaki dönemin otizmin erken fark edilmesi açısından belirleyici olduğuna dikkat çekti. Bu yaş aralığında konulan erken tanı ve başlatılan rehabilitasyon programlarının, çocukların sosyal ve akademik gelişiminde önemli iyileşmeler sağlayabildiği ifade edildi. İstanbul’da otizm tarama programlarının yıl boyunca kesintisiz sürdürüleceği ve çocukların gelişimsel risklerinin erken dönemde belirlenmesine yönelik çalışmaların devam edeceği bildirildi.

 

Yerel Haberler Tillo’ya Ankara’dan destek sözü

Yerel Haberler Artvin İl Özel İdaresi yeni iş sezonuna hazır

Yerel Haberler KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’dan saldırıya kınama mesajı

Yerel Haberler Malatya’da sulama kanallarında güvenlik önlemleri artırıldı

Yerel Haberler Malatya’da Dünya Kupası Heyecanı 100. Yıl Parkı’nda yaşanacak

Yerel Haberler Londra’da sağlık turizmi buluşması: Türk uzmanlardan ücretsiz ön görüşme fırsatı

Yerel Haberler Antalya Demre açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem

Yerel Haberler Bursa’da 8 katlı apartmanda yangın

Yerel Haberler Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde Başkan Vekilleri ve Komisyon Üyeleri belirlendi

Yerel Haberler Trabzon’da doğanın kalbinde lezzet yolculuğu : Ali Usta

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021