Osmanlı Saray Mutfağı Çok Uluslu Bir Kültür

Aksaray Haberleri - 08.04.2016 - 11:30

Osmanlı Saray Mutfağı Çok Uluslu Bir Kültür. Aksaray Üniversitesi(ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysu Hatipoğlu, Osmanlı Saray Mutfağının çok uluslu ve çok kültürlü bir mutfak olduğunu söyledi.

Felsefe Toplantılarının 40’ıncısında konuşan ve “Osmanlı Saray Mutfağında Yeme-İçme Adetleri” konulu bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Aysu Hatipoğlu, Osmanlı Saray Mutfağının Orta Asya’dan gelen bir mutfak olduğunu; kımız, yoğurt, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerin, at üzerinde hareket eden göçebe toplumlardan coğrafyaya dâhil olup denizle buluştuğunu ve Selçuklunun yerleşik kültürüyle etkileştiğini belirtti. Osmanlı Saray Mutfağının çok uluslu ve çok kültürlü bir mutfak olduğuna temas eden Hatipoğlu, “Osmanlı Devleti’ndeki erkekler, Müslüman olmaları şartıyla her ulustan kadınla evlenmeyi kabul etmiştir. Dolayısıyla farklı uluslardan gelen gelinler, kendi kültürleriyle gelmiştir. Örneğin; Girit’ten gelen bir gelin ot kültürünü, Rusya’dan gelen bir gelin ise kapuska ve semaveri getirmiştir. Halep Baklavası, Laz Böreği, Çerkez Tavuğu gibi yiyecekler de yine bu uluslardan gelen gelinlerle Saray Mutfağına girmiştir” dedi. O günden bugüne bu yemekler arasında orijinalliğini sadece Laz Böreğinin koruduğunu ifade eden Hatipoğlu, “Bunun dışındaki hiçbir yemek, bugün aynı içeriğe sahip değildir” dedi.

Rafine ve ince zevklerle bezenmiş bir mutfak olmasının da Osmanlı Saray Mutfağının özelliklerinden olduğunu dile getiren Hatipoğlu, Saray’da et, süt ve süt ürünlerinin hâkim olduğunu ancak, dana etinin kullanılmadığını iletti. Etkinlik, soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

Aksaray Haberleri AJet’ten gençlere özel KKTC kampanyası

Aksaray Haberleri Nallıhan’da esnafla kahvaltılı istişare toplantısı yapıldı

Aksaray Haberleri Halk sağlığı hizmetlerinde erken tanı ve sağlıklı yaşam vurgusu

Aksaray Haberleri Erzurum’da yüz tanıma kamerası firariyi yakalattı

Aksaray Haberleri Baba elinden kanlı infaz!

Aksaray Haberleri “Kalbimin En Güzel Şiiri: Annem” yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Aksaray Haberleri Saadet Partisi Heyeti Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti

Aksaray Haberleri Gazi Üniversitesinde ‘100. Yılında Ankara Antlaşması Kerkük ve Musul’un Geleceği’ toplantısı yapıldı

Aksaray Haberleri Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde kriz mi var! Yeri değişiyor mu?

Aksaray Haberleri Dünya Sağlık Örgütü’nden Hantavirüs açıklaması

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021