Ön Çapraz Bağ Tedavisindeki Sentetik Yapılar İyileştiriliyor

Sağlık - 08.09.2021 - 10:16

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Elemanı Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’nun, ön çapraz bağ hasarlarının tedavisi için kullanılan sentetik bağların modifikasyonunu nanoteknoloji temelli yeni bir yaklaşımla çözmek adına geliştirdiği proje TUBİTAK’tan destek aldı.

 

Proje ile sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorununa en ideal çözümü bulmayı amaçladıklarını dile getiren Doç. Dr. Karahaliloğlu, diz ekleminin en büyük bağlarından birisi olan ön çapraz bağ (Anterior Crucsiate Ligament) yaralanmalarının tedavisi için şu anda piyasada satılan sentetik bağların yüzeyini iyileştirmeyi planladıklarını kaydetti. Hâlihazırda uygulanan cerrahi tedavilerde, hastadaki hasarlı bağın yerinin, hastadan veya donörden alınan tendon dokularla doldurulduğuna dikkat çeken Zeynep Karahaliloğlu, “Bu yöntem, sahip olduğu dezavantajları münasebetiyle, farklı sentetik bağların kullanımını gündeme getirmiştir ve günümüz çalışmaları bu sentetik bağların zayıf yönlerinin iyileştirilmesi odaklıdır. Hazırladığımız proje ile bu sentetik bağların modifikasyonuna, nanoteknoloji temelli yeni bir yaklaşım sunmayı amaçlıyoruz” dedi. Sentetik bağ modifikasyonunda kullanacakları nanopartiküllerin bir taraftan yüzey ıslanabilirliğini arttıracağını diğer taraftan da biyolojik uyumluluğu iyileştireceğini dile getiren Karahaliloğlu, “Bu sayede ortopedistler tarafından sıklıkla kullanılan sentetik bağların hem biyoaktif ve geliştirilebilir hem de düşük maliyetli modifikasyonu sağlanmış olacak” dedi.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’na çalışmalarında başarı dileklerinde bulundu.

Sağlık Serkan Başsoy gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı

Sağlık AJet dış hatlarda büyüyor: 3 yeni hat açılıyor

Sağlık Kdz. Ereğli ‘de plajlar bölgesi kaçak yapı ve işgallerden temizlendi

Sağlık Beşiktaş’ın yeni orta sahası İstanbul yolunda

Sağlık Aksaray’a hızlı tren müjdesi! Dört kente birden bağlanacak

Sağlık AFCON finaline ağır ceza! Senegal ve Fas’a yaptırım

Sağlık Yılmaz: Dezenflasyon süreciyle birlikte istihdam piyasasında olumlu tablo devam ediyor

Sağlık Aksaray’ın Kaderini Değiştirecek Hızlı Tren Yatırımı Hayata Geçiyor

Sağlık 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Kamuda Yapay Zekâ ele alındı

Sağlık Duran: Bağımlılıkla mücadele devletin vazgeçilmez güvenlik alanıdır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021