Netanyahu’nun yolsuzluk davasını durduracak yasa tasarısı İsrail’de tepki topladı

Yerel Haberler - 27.10.2025 - 8:39

ANKARA – BHA

İsrail Başsavcılığından yapılan açıklamada, koalisyon üyesi aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi Milletvekili Limor Son Har-Melech tarafından hazırlanan yasa tasarısının “anayasaya aykırı” olduğu vurgulandı. Tasarının hukuk önünde eşitlik ilkesine ve yargı bağımsızlığına ciddi zarar vereceği belirtilirken, Başbakan Netanyahu’nun adaletten kaçmasına yardım etmek amacıyla hazırlandığı izlenimi verdiği ifade edildi.

Tasarı, İsrail Meclisi’nin başbakan veya bakanlar hakkında açılan davaları, iddianame hazırlandıktan sonra kesin hüküm verilmeden önce ertelemesine olanak tanıyor. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Bakanlık Yasama Komitesi’nin tasarıyı bu hafta oylaması bekleniyor.

Muhalefet tepkili

Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, tasarının ikili bir adalet sistemine yol açacağını belirterek, siyasi bir organa dava durdurma yetkisi vermenin “efendiler” için ayrı, “tebaalar” için ayrı yasa anlamına geldiğini söyledi. Gantz, “Yargı sistemini düzeltmek istemiyorsunuz, kendi ihtiyaçlarınıza göre ehlileştirmeye çalışıyorsunuz. Bu olmayacak!” dedi.

Bakan Ben-Gvir yasa tasarısını savundu

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise tasarıyı savunarak, yasa tasarısının seçilmişleri siyasi zulümden korumayı amaçladığını öne sürdü. Ben-Gvir, yasa tasarısına karşı çıkan Başsavcı Gali Baharav-Miara’yı, siyasilere yönelik uydurma davalar açmakla ve hükümetin çalışmalarını aksatmakla suçladı.

Netanyahu’nun yolsuzluk davaları

Netanyahu, görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçti. Dönemin İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019’da Başbakan hakkında “1000”, “2000” ve “4000” dosyaları kapsamında rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti. Netanyahu’nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020’de Kudüs Bölge Mahkemesi’nde görülmüştü ve ifade vermek üzere ilk kez 10 Aralık 2024’te Tel Aviv Bölge Mahkemesi’ne çıktı.

Yerel Haberler Hatay’da tır alevlere teslim oldu

Yerel Haberler Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı böbrek nakli

Yerel Haberler Giresun’da altyapı ve üstyapı çalışmaları devam ediyor

Yerel Haberler Kaş’ta kıtaları birleştiren maraton: Meis-Kaş yüzme yarışı tamamlandı

Yerel Haberler 69 ilde uyuşturucu operasyonu

Yerel Haberler Antalya’da Orman yangını alarmı

Yerel Haberler Yaz Etkinlikleri Kent Orkestrası konseriyle başladı

Yerel Haberler Kars’ta 51 suç kaydıyla aranan ve şahıs yakalandı

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye NATO’nun güvenliğine katkı sunan müttefiklerin başındadır

Yerel Haberler Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in Suriye’deki saldırılarına tepki

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021