Netanyahu’nun 6 yıllık yolsuzluk sarmalı: Affı istedi, siyaset karıştı

Yerel Haberler - 01.12.2025 - 13:28

DÜNYA-BHA

Netanyahu hakkındaki hukuki süreç 2016’nın sonlarında başlatılan soruşturmalarla şekillendi. 2019’da üç ayrı dosya üzerinden suçlamaların yöneltilmesi ve 2020’de yargılamanın resmen başlaması, ülke siyasetinde çalkantılı bir dönemin kapısını aralamıştı. Savcılık, “1000”, “2000” ve “4000” numaralı dosyalarda Netanyahu’nun lüks hediyeler kabul ettiği, medya patronlarıyla çıkar ilişkilerine girdiği ve Bezeq telekom şirketi lehine kararlar alarak karşılığında olumlu medya desteği sağladığı iddialarını mahkemeye taşımıştı.

“1000”, “2000” ve “4000” dosyalarının içeriği

“1000” numaralı dosyada Netanyahu’nun aralarında Hollywood yapımcısı Arnon Milchan ve milyarder James Packer’ın da bulunduğu zengin iş insanlarından mücevher, şampanya ve puro gibi yüksek değerli hediyeler aldığı öne sürülüyor. “2000” dosyasında Yedioth Ahronoth gazetesiyle lehine yayınlar yapılması için siyasi destek pazarlığı yaptığı iddiaları yer alırken, en ağır suçlamaları içeren “4000” dosyasında ise Bezeq şirketine milyonlarca dolarlık düzenlemeler sağladığı karşılığında Walla haber platformunda kendisi ve eşi Sara Netanyahu hakkında olumlu yayınlar yapıldığı savunuluyor.

Davanın yıllardır sonuçlanmamasında Kovid-19 salgını, savaş ortamı ve Netanyahu’nun güvenlik ile sağlık gerekçeleriyle sık sık duruşma erteleme talep etmesi etkili oldu. Bu süreçte Netanyahu, 58 kez sanık olarak mahkemeye çıktı. Başbakan, ülkenin 8 Ekim 2023’ten bu yana Gazze ve çevrede yürüttüğü operasyonların yargılamaya katılımını aksattığını da mahkemeye bildirmişti.

Affın siyasi yansımaları ve yeni tartışma başlıkları

Netanyahu’nun affa yönelmesi, İsrail’de siyasi dengeleri yeniden hareketlendirdi. Koalisyon ortakları talebin kabul edilmesi gerektiğini savunurken, muhalefet yargılama tamamlanmadan affın mümkün olamayacağını ve olası bir af karşılığında Netanyahu’nun siyasetten çekilmeyi kabul etmesi gerektiğini dile getiriyor.

Cumhurbaşkanlığı ise prosedürü başlattığını açıklayarak talebi Adalet Bakanlığı’ndaki af birimine yönlendirdi.

Yerel Haberler Öncelik can güvenliği

Yerel Haberler Sahte Deterjan dolum depolarına baskın

Yerel Haberler MSB’den Yunanistan’ın füze açıklamasına ve Karadeniz’deki saldırılara tepki

Yerel Haberler Erdoğan: “Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte engelsiz hale getireceğiz”

Yerel Haberler Bakan Yerlikaya: İstanbul ve Türkiye’de suç oranları azaldı

Yerel Haberler Bakan Göktaş: “Kadınları güçlendirmeye devam edeceğiz”

Yerel Haberler CHP’li Güneşhan’dan Bakan Tekin’e Halk Eğitim Merkezleri’ndeki usulsüzlüklere ilişkin soru önergesi

Yerel Haberler Avrupalıların yarısı Trump’ı “kıtaya tehdit” olarak görüyor

Yerel Haberler Merhum Cemal Öztürk için ilk vefa Doğankent’ten

Yerel Haberler Güneybatı’da sağanak alarmı: 6 il için uyarı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021