Motorlu taşıtlar 2024’te 383 milyar kilometre yol katetti

Yerel Haberler - 09.12.2025 - 7:52

ANKARA-BHA

Açıklamaya göre toplam taşıt-kilometrenin %57’si otomobiller, %19,2’si kamyonetler, %8,7’si motosikletler, %5,7’si çekiciler, %3,8’i kamyonlar, %3,3’ü minibüsler, %1,9’u otobüsler ve %0,5’i özel amaçlı taşıtlar tarafından gerçekleştirildi.

Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı %9,3 arttı

2024’te trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarının sayısı bir önceki yıla göre %9,3 artış gösterdi. Taşıt türlerine göre artış oranları şöyle gerçekleşti:

Aynı dönemde toplam taşıt-kilometre de %10 arttı.

Trafiğe kayıtlı motorlu taşıt sayısı geçen yıla göre yüzde 9,3 artarken, taşıt-kilometre toplamı da yüzde 10 yükseldi. Artış oranları özellikle motosikletlerde dikkat çekti. Motosiklet sayısındaki yükseliş yüzde 23,3 olurken otomobil sayısı yüzde 6,6, çekiciler yüzde 6,3, kamyonetler yüzde 4,8, minibüsler yüzde 4, kamyonlar yüzde 3,2, otobüsler ise yüzde 1,3 artış gösterdi.

Taşıt türlerine göre yıllık ortalama yol miktarı da hesaplandı. Buna göre 2024 yılında çekiciler ortalama 66 bin 893 kilometre yol yaparken, otobüsler 35 bin 150, minibüsler 24 bin 917, kamyonlar 21 bin 887, özel amaçlı taşıtlar 18 bin, kamyonetler 15 bin 965, otomobiller 13 bin 859 ve motosikletler 5 bin 896 kilometre mesafe katetti.

Otomobillerin yaptığı toplam yol yakıt türlerine göre incelendiğinde dizel araçların payı yüzde 39,4, LPG’li araçların yüzde 28,5, benzinlilerin yüzde 27,9, hibrit araçların yüzde 3,1 ve elektrikli otomobillerin yüzde 1 olarak hesaplandı.

En fazla mesafeyi 5-9 arası yaş grubu araçlar yaptı

En fazla mesafeyi 5 ile 9 yaş arasındaki araçlar yaptı. Bu yaş grubundaki taşıtlar toplam yolun yüzde 20,5’ini oluştururken, onları 10–14 yaş grubu, ardından 2–4 yaş grubu ve 0–1 yaş grubu taşıtlar izledi. Otomobiller için benzer bir dağılım söz konusu oldu. En çok yol yapan otomobiller yüzde 22,5 payla 5–9 yaş arasındaki araçlar olurken, onları 10–14 yaş, 2–4 yaş ve 25 yaş üzeri araçlar takip etti.

Yerel Haberler Yasa Dışı Bahis ve Dolandırıcılık Şüphelisi 47 Kişi Yakalandı

Yerel Haberler Isparta SEGE-2025’te 3. kademeye geriledi

Yerel Haberler Isparta’da ortaokulda tuvaletlere kamera iddiası: Veliler suç duyurusunda bulundu

Yerel Haberler Şırnak Cizre’de çekici dorsesinde 142 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Yerel Haberler EMITT 2026’YA “Turizmatlası vb” ve “Gezgin kitap” damgası

Yerel Haberler Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası Rize Handüzü Yaylası’nda başladı

Yerel Haberler Galatasaray, Leroy Sané’nin sakatlığıyla ilgili açıklama yaptı

Yerel Haberler Amasya’da ‘dur’ ihtarına uymayan motosikletli çocuk polise çarptı

Yerel Haberler Kırmızı bültenle aranan Serdar Sertçelik tutuklandı

Yerel Haberler AK Parti Adana İl Başkanı Dağlı: Adana’da yaşanan sel felaketi değil, yönetim zafiyetidir!

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021