MEB’den “liselere girişte mülakat” iddialarına yalanlama

Yerel Haberler - 26.01.2026 - 8:48

ANKARA-BHA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı basın yayın organları ile sosyal medya platformlarında yer alan “liselerde mülakat dönemi”, “yüzde 1’lik dilimdeki proje okullarına girişte LGS yanında yazılı veya mülakat uygulanacak” ve “başarılı liselere girişte yalnızca LGS puanı yeterli olmayacak” iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında, söz konusu haber ve paylaşımların MEB mevzuatına dayanmadığı belirtilerek, kamuoyunda dolaşıma sokulan iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Yönetmelik kapsamı açıklandı

Açıklamada, Proje Okulları Yönetmeliği’nin “Özel Program Uygulayan Okullara Öğrenci Seçimi ve Öğrencilerle İlgili İş ve İşlemler” başlıklı 8. maddesinin, kamuoyunda proje okulu olarak adlandırılan tüm okulları kapsayan genel bir düzenleme olmadığı ifade edildi. Bu maddenin yalnızca Bakanlıkça özel program uyguladığı açıkça tanımlanan ve statüsü mevzuatla belirlenmiş okullar için geçerli olduğu kaydedildi.

Bu kapsamda değerlendirilen okulların TÜBİTAK Fen Lisesi ve BAYKAR Fen Lisesi ile sınırlı olduğu belirtilerek, bu okullarda öğrenci seçiminin merkezi sınavda belirli bir başarı diliminde yer alma şartına ek olarak, okulun uyguladığı özel programa yönelik sınavda başarılı olma esasına dayandığı aktarıldı.

Mevzuat hükmünün açık olduğu belirtilen açıklamada, “tüm proje liselerinde mülakat yapılacağı” yönündeki iddiaların yönetmelik kapsamını aştığı ifade edildi. Bakanlık, herhangi bir belgeye dayanmadan yapılan bu tür haber ve paylaşımların öğrenciler ile velilerde endişeye yol açtığını vurgulayarak, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini bildirdi.

Açıklamada, söz konusu iddialara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

Yerel Haberler Serkan Başsoy gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı

Yerel Haberler AJet dış hatlarda büyüyor: 3 yeni hat açılıyor

Yerel Haberler Kdz. Ereğli ‘de plajlar bölgesi kaçak yapı ve işgallerden temizlendi

Yerel Haberler Beşiktaş’ın yeni orta sahası İstanbul yolunda

Yerel Haberler Aksaray’a hızlı tren müjdesi! Dört kente birden bağlanacak

Yerel Haberler AFCON finaline ağır ceza! Senegal ve Fas’a yaptırım

Yerel Haberler Yılmaz: Dezenflasyon süreciyle birlikte istihdam piyasasında olumlu tablo devam ediyor

Yerel Haberler Aksaray’ın Kaderini Değiştirecek Hızlı Tren Yatırımı Hayata Geçiyor

Yerel Haberler 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Kamuda Yapay Zekâ ele alındı

Yerel Haberler Duran: Bağımlılıkla mücadele devletin vazgeçilmez güvenlik alanıdır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021