Yerel Haberler - 07.01.2026 - 12:13
ANKARA-BHA
2020’de hazırlanan eski iddianamede Maduro’nun sözde “Cartel de los Soles” adlı uyuşturucu örgütünü yönettiği belirtiliyordu ve bu suçlama Trump yönetimi tarafından operasyonları meşrulaştırmak için sıkça kullanıldı. Ancak yeni iddianamede örgütün yapısı bir uyuşmazlık sistemi ya da patronaj ağı olarak tanımlanırken, Maduro’nun liderliği ile ilgili ifadeler bırakılmadı.
Analistler, ABD Adalet Bakanlığının bu değişikliğinin, söz konusu grubun resmî olarak kanıtlanabilir bir suç örgütü olmadığını ortaya koyduğu değerlendirmesinde bulunuyor. “Cartel de los Soles” teriminin 1990’larda Venezuela’da yüksek rütbeli asker ve yetkililerin yozlaşmasını simgeleyen bir argo ifade olarak ortaya çıktığı belirtiliyor.
Buna rağmen, Maduro hakkındaki uyuşturucu kaçakçılığı ve “narko-terörizm” suçlamaları iddianamede yer almaya devam ediyor. Yeni iddianame, Maduro’nun devlet görevi öncesi ve sonrası dönemde diplomatik pasaport sağladığı ve uyuşturucu sevkiyatını kolaylaştırdığı iddialarını içeriyor. Ayrıca eşinin de rüşvet almakla suçlandığı ileri sürülüyor.
Trump yönetimi, 2025’te “Cartel de los Soles”u resmi olarak yabancı terör örgütü olarak ilan etmişti ancak bu adım, ABD dışındaki bazı uzmanlar tarafından eleştirilmişti. Venezuela ve müttefikleri ise örgütün varlığını reddediyor ve suçlamaları siyasi amaçlı olarak nitelendiriyor.
Davayla bağlantılı olarak Maduro ve eşi Cilia Flores, ABD’de yargı önüne çıkmış durumda ve suçlamaları reddediyor. Hukuki süreç ile uluslararası tepkiler ise devam ediyor.
Yerel Haberler Kars’ta 1.730 konutun kuraları çekildi
Yerel Haberler Burdur’da ASM ve 112 için protokol imzalandı
Yerel Haberler THY 2025’te 92,6 milyon yolcuya hizmet verdi
Yerel Haberler En düşük emekli aylığı 20 bin liraya yükseltilecek
Yerel Haberler Artvinspor’dan İl Sağlık Müdürü Arslan’a ziyaret
Yerel Haberler Ankara’da 8 ilçede 14 saat su kesintisi
Yerel Haberler Altının gramı 6 bin 203 liradan işlem görüyor
Yerel Haberler 21 ilde organize suç operasyonu: 96 kişi gözaltına alındı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021