Krema ve kaymak üretiminde yeni standartlar

Yerel Haberler - 23.08.2025 - 7:26

ANKARA-BHA

Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretiminde uygulanacak esasları yeniden belirledi. “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler yalnızca inek, koyun, keçi veya manda sütünden üretilecek. Fermente veya ekşi kremalarda kullanılan laktik asit bakterilerinin son tüketim tarihine kadar ürün içinde canlı ve aktif kalması zorunlu olacak.

Tebliğe göre süt yağı dışında hiçbir hayvansal veya bitkisel yağ ürünlerde bulunamayacak, süt proteini dışındaki proteinler ilave edilemeyecek. Çeşnili kremalarda, taklit veya tağşişe yol açabilecek çeşni maddeleri, kaymak ürünlerinde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.

Etiketleme kuralları da değişti. Farklı hayvan türlerinden elde edilen krema veya kaymaklarda, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden veya kremalarından üretilmiştir” ifadesi kullanılacak; ancak ürün etiketinde ilgili hayvanların görsellerine yer verilmeyecek. Tek tür süt kullanıldığında ise tür adı ürün adıyla birlikte etikette yazılabilecek ve görsel kullanılmasına izin verilecek.

Çeşnili işlem görmüş kremalarda kullanılan çeşni maddeleri ve yüzde oranları, gıdanın adının yanında temel görüş alanında belirtilecek. Fermente veya ekşi kremalarda enzim kullanımı durumunda, bileşen listesinde bu enzim açıkça yazılacak.

Sürülebilir kremaların etiketinde gıdanın adı, en az 3 milimetre punto ile görülebilecek şekilde yer alacak. Tebliğin yayımlanmasından önce faaliyet gösteren işletmelerin, 31 Aralık 2025’e kadar yeni düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu tarihten önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada satışta kalabilecek.

Yerel Haberler Rifat Ataş’ın ev sahipliğinde akademik zirve:

Yerel Haberler Ankara’da toplu ulaşıma yüzde 35 zam yapıldı

Yerel Haberler Vergi Denetim Kurulu 250 müfettiş yardımcısı alacak

Yerel Haberler 5 il için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

Yerel Haberler DEM Parti Heyeti, Bahçeli ile TBMM’de görüştü

Yerel Haberler “Temiz mahalle” uygulaması Batman’da kararlılıkla devam ediyor

Yerel Haberler İsrail’in Eurovision’dan çıkarılması için başlatılan kampanya 600 bini aştı

Yerel Haberler Yurdabak: “Sütçüler, doğasını bozmadan büyüyor”

Yerel Haberler Asgari ücret için ilk toplantı başladı

Yerel Haberler Kemer’de insan hakları için fidanlar dikildi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021