“Korkma” ile başlayan direniş: İstiklal Marşı 105 yaşında

Yerel Haberler - 12.03.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkan dizeler, işgal altındaki Anadolu’da umudun ve direnişin simgesi oldu. Marşın ilk kelimesi “Korkma”, karanlık günlerde yakılan cesaret meşalesi olarak tarih sahnesine çıktı.

İstiklal Marşı, cephede savaşan askerlere moral, Anadolu halkına ise umut verdi. Yarışma için gönderilen yüzlerce şiir arasından seçilen eser, dönemin ruhunu en güçlü şekilde yansıtan metin olarak öne çıktı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, marşın önemini, “Bu marş, inkılabımızın ruhunu anlatır ve asla unutturulmamalıdır” sözleriyle vurgulamıştı.

Akif’in dizeleri yol gösterdi

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı kaleme alırken maddi zorluklar yaşadı, ancak 500 liralık ödülü kabul etmedi ve marşı Safahat kitabına almadı. Marş, kısa sürede İngilizce, Almanca, Fransızca, Macarca ve Farsça’ya çevrilerek yurtiçinde ve yurtdışında yayıldı.

Meclis’te Coşkulu İlk Okunuş

Marş, 12 Mart 1921’de Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından TBMM kürsüsünden okundu ve milletvekilleri büyük bir coşku yaşadı. Şiir, o gün tam dört kez tekrarlandı.

1921’in başlarında Ankara’ya gelen Mehmet Akif, Millî Mücadele döneminde Taceddin Dergâhı’nda küçük bir odada kalmış ve İstiklal Marşı’nı burada kaleme almıştı. Dergâh, o dönemde hem din âlimlerinin hem de aydınların uğrak noktası olarak biliniyordu.

Yerel Haberler Artvin Ticaret Borsası’ndan tıbbi ve aromatik bitkiler uygulama ve araştırma merkezine ziyaret

Yerel Haberler TBMM komisyonu çocukların suça sürüklenmesini sahada inceliyor

Yerel Haberler Ocakta tavuk eti ve yumurta üretiminde artış

Yerel Haberler Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Yerel Haberler Sivas ekonomisinin yol haritası Yıldız Dağı’nda çizildi: STSO’dan sanayi ve turizm vurgusu

Yerel Haberler Süper Lig’de 26. hafta heyecanı başlıyor

Yerel Haberler Rojin Kabaiş’in babasının tehdit iddialarına soruşturma

Yerel Haberler Van TSO’dan çağrı; “Outlet Fest bu tarihte Van esnafına zarar verir!”

Yerel Haberler “Korkma” ile başlayan direniş: İstiklal Marşı 105 yaşında

Yerel Haberler Türkiye 5G çağına 1 Nisan’da adım atıyor

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021