Yerel Haberler - 31.08.2026 - 6:52
ANKARA – BHA
Kira sözleşmelerinin güvenilir şekilde hazırlanabilmesi amacıyla e-Devlet üzerinden sunulan hizmetin ilk aşaması, 4 Kasım 2024’te vatandaşların kullanımına açıldı. Bu kapsamda taşınmaz sahibi gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “kira sözleşmesi işlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler, kiracı ve varsa kefilin onayına sunuluyor.
Uygulamanın ikinci aşamasına ise 9 Mayıs 2025’te geçildi. Bu aşamayla birlikte emlak danışmanları ve yetkilendirilen kişilere de kira sözleşmesi hazırlayarak taşınmaz sahibi veya hissedar, kiracı ve varsa kefilin onayına sunabilme imkanı getirildi.
Kullanıcıların talepleri doğrultusunda geliştirilen sistem kapsamında “hata düzeltme” ve “güncelleme” özellikleri de hizmete sunuldu.
Onaylanan kira sözleşmelerindeki yazım, rakam veya bilgi girişlerinden kaynaklanan maddi hatalar, 15 gün içinde düzeltilebiliyor. “Güncelle” özelliğiyle ise tarafların iletişim bilgileri, kira bedeli ve ödeme bilgileri güncel tutulabiliyor.
Sistem üzerinden kira sözleşmeleri için zaman damgalı ve barkodlu belge oluşturulabiliyor. Oluşturulan belgelerin doğrulaması da e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabiliyor.
Uygulamayla vatandaşların ve emlak işletmelerinin yaşayabileceği olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Sistem sayesinde doğrulanmış bilgilere erişim sağlanırken, yetki belgesi bulunmadan kira işlemlerine aracılık edilmesinin önlenmesi ve kiraya konu taşınmazın sahipliğinin kontrol edilebilmesi hedefleniyor.
Vatandaşların kira sözleşmelerini ayrıca kurumlara teslim etme zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Entegre hizmetler sayesinde kira işlemlerindeki bürokrasinin azaltılması amaçlanıyor.
Bugüne kadar 72 bin 581 kira sözleşmesinin onaylandığı uygulama, 81 ilin tamamında kullanıldı. Vatandaşların hizmetten daha kolay yararlanabilmesi için kullanım ekranları kullanıcı dostu şekilde tasarlanırken, giriş ekranına kullanım videosu ve kılavuz da eklendi. Uygulamaya ilişkin kamu spotları da televizyonlarda yayımlanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “kira sözleşmesi işlemleri” hizmetinin vatandaşlardan ilgi gördüğünü belirtti.
Uygulamanın vatandaş odaklı hizmet anlayışı kapsamında hayata geçirildiğini ifade eden Şimşek, sistemden yararlanmak için vatandaşların ek bir maliyete katlanmasına gerek olmadığını söyledi.
Yerel Haberler Marmara’da deprem: sarsıntının büyüklüğü 3,5
Yerel Haberler BJK Spor Okulu Şanlıurfa’da kapılarını açtı
Yerel Haberler Sarıkamış ormanlarında 20 yıllık yaban hayatı araştırması: 600 bini aşkın kayıt elde edildi
Yerel Haberler Çaykur Rizespor 0-3 Fenerbahçe | Maç sonucu ve özeti
Yerel Haberler Kahramanmaraş merkezli DEAŞ operasyonu: 22 tutuklama
Yerel Haberler Türk Dünyası Sigorta Birliği Gaziantep’te toplandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021