Keneyle mücadelede keklik takibi başladı

Yerel Haberler - 01.08.2025 - 9:15

KAHRAMANMARAŞ-BHA

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Iğdır Üniversitesi’nden beş akademisyen, “Kınalı Keklik Popülasyonlarının Halkalama Yöntemiyle İzlenmesi ve Korunması Projesi” kapsamında dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi’nde yetiştirilen 200 kınalı keklik, ayaklarına seri numaralı halkalar takılarak Afşin ilçesi kırsalında doğaya bırakıldı. Uzman ekip, kekliklerin doğadaki hareketlerini ve kenelerle etkileşimlerini dronlar, fotokapanlar ve dürbünlerle takip etmeye başladı.

Proje çerçevesinde iki yıl içerisinde toplamda 10 bin kekliğin doğaya salınması hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ERÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Çağlar Sinmez, Göksu ve Elbistan ilçelerinin de çalışmaya dâhil edileceğini belirtti.

Keklikler doğada hem konakçı hem de kene tüketicisi olabilir

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi keneyle bulaşan hastalıkların önemine dikkat çeken Sinmez, doğal yöntemlerin bu mücadelede etkili olabileceğini vurguladı. Sinmez, “Keklikler doğada hem konakçı hem de kene tüketici olarak önemli bir rol oynayabilir. Bu çalışmayla kekliklerin gerçekten keneleri yiyip yemediğini, ne oranda tükettiklerini bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlıyoruz. Ne kadar fazla yabani hayvan varsa, kenelerin insana ulaşma ihtimali o kadar düşüyor,” dedi.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Atalay ise, doğaya salınan kekliklerin bölgedeki kalıcılığını ve adaptasyon düzeylerini hem yerel halkla hem de avcılarla yapılacak görüşmelerle takip edeceklerini belirtti. Bu gözlemler, teknolojik takip verileriyle karşılaştırılarak analiz edilecek.

KSÜ Göksun Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağrı Özgür Özkan da projenin temel amacının kekliklerin takibi, doğaya uyumu, popülasyon devamlılığı ve “keklik kene yer mi?” sorusuna bilimsel bir yanıt bulmak olduğunu dile getirdi.

İki yıl boyunca sürecek bu araştırma, hem biyolojik mücadeleye katkı sağlamayı hem de keklik popülasyonlarının korunmasına yönelik önemli veriler üretmeyi hedefliyor.

Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak

Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu

Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı

Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak

Yerel Haberler St. Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlandı

Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı

Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu

Yerel Haberler AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’dan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ziyaret

Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz

Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021