Kars Kaşarı, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili yolunda

Yerel Haberler - 27.06.2026 - 0:00

KARS – BHA 

Kars Valiliği’nde düzenlenen imza törenine ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Protokol, Kafkas Üniversitesi, Serhat Kalkınma Ajansı, Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ile Kars ve Ardahan İlleri Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Derneği iş birliğinde hayata geçirildi.

İmzalanan protokol kapsamında, Türkiye’nin en tanınmış peynirleri arasında yer alan ve hâlihazırda coğrafi işaret koruması altında bulunan Kars Kaşarı’nın, Avrupa Birliği nezdinde de tescillenmesi için resmi süreç başlatıldı.

AB coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla birlikte Kars Kaşarı’nın belirli kalite standartlarının korunması, taklit ve usulsüz kullanımların önüne geçilmesi, ürünün uluslararası pazarlardaki bilinirliğinin artırılması ve bölge üreticilerinin ekonomik kazançlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

Söz konusu tescilin, Kars’ın tarımsal üretim kapasitesine, gastronomi turizmine ve yerel kalkınmasına da önemli katkılar sunması bekleniyor. Yetkililer, Avrupa Birliği tescil sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından Kars Kaşarı’nın uluslararası alanda daha güçlü bir marka değerine ulaşacağını ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Öte yandan sürecin olumlu sonuçlanması halinde, Kars’tan ilk kez bir yöresel ürün Avrupa Birliği tarafından uluslararası koruma altına alınmış olacak. Bu gelişme, hem bölge üreticileri hem de Kars’ın tanıtımı açısından tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.

 

Yerel Haberler Görev esnasında rahatsızlanan asker şehit oldu

Yerel Haberler Bakan Memişoğlu’ndan tütünle mücadele mesajı: “Önlenebilir bir yıkımdır”

Yerel Haberler Manisa’da feci kaza: Otobüs ile çekici çarpıştı, 11 kişi öldü

Yerel Haberler Gazze’de can kaybı 74 bin 377’ye ulaştı

Yerel Haberler Keçiören’de drift yaparak trafiği tehlikeye düşüren sürücüye 384 bin lira para cezası

Yerel Haberler Ankara’da Yazarlar Akademisi’nde Işığın Gölgesinde Dostoyevski ve Rembrandt konuşuldu

Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk dünyasıyla birliğimizi zirveyle daha ileri taşıyacağız

Yerel Haberler Malatya Havalimanı’nda yolculara yeni hizmetler sunuluyor

Yerel Haberler Spor Yazarı Ömer Gürsoy: ”Futbolda Zırh Çatırdıyor”

Yerel Haberler ATO Başkanı Baran: Her oy iş dünyamıza güç katıyor

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021