Yerel Haberler - 05.10.2025 - 7:20
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 18 Eylül’de Kocaeli’nin Kefken açıklarında karaya oturan RAPID isimli gemiyle ilgili müdahale sürecini değerlendirdi. Bartın’dan Ukrayna’nın Çornomorsk Limanı’na 2 bin 135 ton alçı taşı taşıyan 81,6 metre boyundaki geminin, fırtına ve 2,5 metreyi bulan dalgalar nedeniyle rotasından çıktığını söyleyen Uraloğlu, “Geminin karaya oturduğu ihbarını 18 Eylül günü 05.34’te aldık. Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezimizin koordinasyonunda, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı deniz unsurlarını derhal bölgeye sevk ettik. Kefken Liman Başkanımızı da olay yeri koordinatörü olarak görevlendirdik.” dedi.
“7 Mürettebatı Güvenle Tahliye Ettik”
Mürettebatın güvenliği için hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini belirten Uraloğlu, “Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopter saat 07.00’de bölgeye intikal etti. Saat 10.24’te 6’sı Ukrayna, 1’i İran uyruklu olmak üzere toplam 7 mürettebat güvenle tahliye edildi. Can kaybı yaşanmadan süreci başarıyla tamamladık.” açıklamasında bulundu.
“Gemide Ağır Hasarlar Tespit Ettik”
Gemide yapılan sualtı incelemelerine de değinen Uraloğlu, “İskele tarafında baş kısma yakın bölümde 4 metrelik yırtık, makine dairesinin alt tarafına gelen kısımlarda ezikler ve göçükler, dümen ve pervane aksamında ağır hasarlar belirledik.” bilgisini paylaştı.
Kurtarma Planı Hazırlandı
Geminin seyir, can, mal ve çevre güvenliği açısından risk taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, “Kefken Liman Başkanlığımız koordinasyonunda yakıt sızıntısı olmaması için geminin etrafı bariyerle çevrildi. Böylece olası risklere karşı her türlü önlemimizi aldık. Gemi bulunduğu yerden en kısa sürede, sorumlu taraflar olan gemi donatanı ve gemi sigortacısı tarafından kaldırılarak deniz emniyeti süratle sağlanacaktır .” dedi.
“35 Metreküp Yakıtı Güvenle Tahliye Ettik”
Operasyonun en kritik bölümünün yakıt tahliyesi olduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:
“30 Eylül günü yakıt ve yağ tahliyesine başladık. 1 Ekim itibarıyla operasyon tamamlandı. Gemiden toplam 35 metreküp yakıtı güvenle tahliye ettik. Sürecin hiçbir aşamasında denize sızıntı olmadı.”
Yerel Haberler Giresun için ikamet çağrısı yapıldı
Yerel Haberler Kremlin: “Ukrayna’da hedefimiz ateşkes değil, kalıcı barış”
Yerel Haberler Kırıkkale OSB’de kimyasal fabrikada büyük yangın
Yerel Haberler “Başkanımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz”
Yerel Haberler Kepez’de insan sağlığını tehdit eden gıdalara geçit yok!
Yerel Haberler Bakan Kurum: Konya ve Karapınar’da büyük dönüşüm başladı
Yerel Haberler Isparta’dan İsa Paşa’ya vefa
Yerel Haberler Türkiye tohumda ihracatçı ülke konumunu güçlendirdi
Yerel Haberler Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 3’üncü kasım ayı yaşandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021