Karadeniz gazında 5. yıl: 4 milyon haneye yerli doğal gaz ulaşıyor

Yerel Haberler - 21.08.2025 - 8:09

ANKARA-BHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 5 yıl önce yapılan keşfin ardından üretimde gelinen noktayı paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020’de açıkladığı 320 milyar metreküplük rezerv keşfinin ardından başlatılan çalışmalar kapsamında, Zonguldak açıklarında kurulan üretim altyapısı ile 20 Nisan 2023’te ilk gaz karaya ulaştırıldı.

Bugün itibarıyla sahadaki 12 kuyudan günlük 9,5 milyon metreküp üretim gerçekleştiriliyor. Toplam üretim miktarı ise yaklaşık 4 milyar metreküpe ulaştı. Bu hacim, Türkiye’de 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.

Osman Gazi ile kapasite iki katına çıkacak

Faz-2 kapsamında devreye alınacak Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile günlük kapasitenin 20 milyon metreküpe çıkması planlanıyor. 2028’de hizmete girmesi hedeflenen ikinci yüzer üretim platformu ile ise üretim kapasitesi 40 milyon metreküpe ulaşacak.

Sakarya Gaz Sahası’ndaki faaliyetler, Fatih, Kanuni, Yavuz ve Abdülhamid Han sondaj gemilerinin yanı sıra filoya katılacak yeni gemilerle de sürdürülecek.

“Kendi enerjimizi aramaya devam edeceğiz”

Bakan Bayraktar, açıklamasında Karadeniz keşfinin Türkiye’nin enerji alanında yeni bir dönüm noktası olduğunu vurguladı:

“Mavi Vatan’da yazdığımız destanın bir nişanesi olan bu keşif, arama ve üretim kabiliyetlerimizi çok önemli bir noktaya taşıdı. Şu anda 4 milyon hane yerli gazımızı kullanıyor. 2028’de bu sayıyı 16 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.”

Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak

Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu

Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı

Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak

Yerel Haberler St. Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlandı

Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı

Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu

Yerel Haberler AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’dan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ziyaret

Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz

Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021