Kalp Romatizması Nedir?

Sağlık - 18.07.2022 - 11:16

Kalp Romatizması Nedir? Belirtileri Nelerdir? 

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener konu hakkında bilgiler verdi. 

Kalp romatizması, bazı bakteriyel enfeksiyonlardan sonra gelişen ve kalp dokularını tutan bir hastalıktır. Boğazda gelişen bu enfeksiyon yüksek ateş, şiddetli boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve genel durum bozukluğu yaratan ciddi bir hastalıktır. Çoğunlukla çocukluk veya genç erişkin yaşlarda görülmektedir. Boğazda yerleşmiş olan bu mikroplar iyi tedavi edilmediğinde vücut bu mikroplar ile savaşırken kalbe ve böbreklere de zarar verebilmektedir.

Romatizmal Kalp Hastalığının Belirtileri 

Bunların yanı sıra kişide mide bulantısı ve baş dönmesi, göğüs ağrısı, sersemlik hissi, yüksek ya da düşük kan basıncı da görülebilmektedir.

Kalp romatizması oldukça yavaş ilerler ve kendini hemen belli eden bir hastalık değildir. Çocukluk döneminde başlayan kalp romatizması kendini orta yaşlarda belli edebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bu hastalık hava ile bulaşıcı özellik gösterdiğinden toplu halde yaşanılan okul, yurt askeriye gibi alanlarda hastalığın yaygınlaşması daha kolaydır ve hastalık daha şiddetli bir şekilde geçer.

Kalp Romatizmasının Tedavisi 

Tedavinin başarısı için en önemli şart erken teşhistir. En önemli tedavisi de istirahat ve vücudu mikroplara karşı korumaktır. Vücuttaki enfeksiyonun iyileşmesi için antibiyotik tevdisi de gerekmektedir. Hastalığın akut dönemde tedavisi ilaçlar ile yapılırken ilerleyen yaşlarda yaşlılıktaki doku bozulmaları nedeniyle kalbi zorlayacak seviyelere geleceğinden cerrahi veya girişimsel müdahaleler gerekebilir. Romatizmal kalp hastalığı geçiren hastaların her dönemde kontrol altında tutulmaları gerekmektedir.

Sağlık Bodrum açıklarında göçmen botu battı, 11 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Ağrı’da okullarda “Okul servis sorumlusu” var

Sağlık Ankara’da feci kaza: 5 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbecilik bu partinin siyasi geçmişinde var

Sağlık Aksaray Belediyesi’nden Kılıçarslan Tepesi’nde 3 MW’lık GES Yatırımı

Sağlık Başkan Güler, Avrupa Konseyi Toplantısı için Fransa’da

Sağlık İstanbul’da 3 günde metrekareye 97,8 kilogram yağış

Sağlık BHAWEB ile yapay zekâ destekli habercilik başlıyor

Sağlık 24 yıllık hasret sona erdi! Bizim Çocukar Dünya Kupası’nda

Sağlık 20. TÜBİTAK Ortaokul Projeleri Malatya’da sergilenmeye başladı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021