Yerel Haberler - 15.10.2025 - 11:29
İZMİR-BHA
Ekonomik daralma, yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı, İzmirlileri bankalara daha fazla bağımlı hale getirdi. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2025 Ağustos verilerine göre, kentte kredi kullanımı tarihin en yüksek seviyesine çıktı.
Geçen yıl aynı dönemde 240 milyar lira olan toplam borç miktarı, bu yıl 362 milyar liraya yükseldi. Kişi başına düşen borç da 73 bin liradan 102 bin liraya çıktı. Böylece toplam borçta yüzde 50, kişi başı borçta ise yüzde 38 oranında artış kaydedildi.
İzmirlilerin borç yükünün neredeyse yarısını kredi kartları oluşturuyor. Bankalara olan kredi kartı borcu bir yılda yüzde 68 artışla 181 milyar 300 milyon liraya çıktı. Kişi başına ortalama kredi kartı borcu 61 bin liraya yükselirken, bu oran geçen yıl 40 bin lira civarındaydı. Kentte kredi kartı kullanan kişi sayısı da 312 bin artarak 3 milyona yaklaştı.
Borçlanmadaki artış sadece kredi kartlarıyla sınırlı kalmadı. Bankaların “ek hesap” olarak sunduğu kredili mevduat hesaplarında (KMH) da rekor artış yaşandı. İzmir’de KMH borcu son bir yılda 24,6 milyar liradan 45,3 milyar liraya çıkarak yüzde 84 oranında yükseldi. Ortalama ek hesap borcu ise 10 bin liradan 17 bin liraya çıktı.
Yerel Haberler Konya, Erzurum Yakutiye’yi ağırladı
Yerel Haberler Gülbirlik’li öğrenciler geri dönüşümü yerinde öğrendi
Yerel Haberler Ziraat Türkiye Kupası’nda grup maçları belli oldu
Yerel Haberler Türkiye’nin sağlık harcaması 2024’te 2,3 trilyon liraya aştı
Yerel Haberler Burdur, ihracatta geçen yılı katladı!
Yerel Haberler Çocuklar istedi, Başkan Kocagöz çim saha yaptı
Yerel Haberler Efeler’de Dijital Gençlik Merkezi eğitimleri başladı
Yerel Haberler Isparta kışa hazırlanıyor: Tedbirler masada
Yerel Haberler Aydın’ın veteriner hekimleri Köşk’te buluştu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021