ISUBÜ Ziraat Fakültesi Böcek müzesinde 30 bin böcek örneği sergileniyor

Yerel Haberler - 14.01.2026 - 10:47

ISPARTA – BHA

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Birgücü, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, böcek müzesinde 11 takıma bağlı 100 familyadan yaklaşık 30 bin farklı böcek örneğinin bulunduğunu ifade etti.

Böceklerin yaklaşık 1500’ün üzerinde teşhisli türlerden oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kemal Birgücü, “Böcek Müzesinde yer alan 30 bin farklı böcek örneğinin yüzde 99’u 2012’den bu yana Isparta ve çevresinden toplandı. Büyük bölümünü ise yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları yürüten öğrencilerimiz kazandırdı. Bireysel çalışmalar ile TÜBİTAK destekli projelere de kapımızı açıyoruz. Toplanan böcekler bilimsel kurallara uygun şekilde kurutuluyor. Örneklerin germe tahtalarında hazırlanmasının ardından teşhis ve etiketleme işlemleri yapılıyor. Böylece farklı türden böcekler müzede muhafaza ediliyor.”dedi.

Böcek Müzesindeki Apollo kelebeğinin Isparta ile özdeşleşmiş bir tür olduğuna dikkati çeken Birgücü, bu kelebeğin dünyada yalnızca Isparta ve İspanya’da görüldüğünü dile getirdi.

Müzede bit çok türün yanı sıra geyik böceklerinin de yer aldığını belirten Birgücü, “Lucanus cervus ssp. akbesianus olarak bilinen geyik böceklerinin beş boynuzlu türü olan Lucanus cervus akpastianus, dünyada yalnızca Osmaniye’deki Amanos Dağları’nda yaşamaktadır.” dedi.

Müzenin yalnızca bilimsel amaçlarla kullanılmadığını vurgulayan Birgücü, anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik farkındalık ve eğitim çalışmaları da yürüttüklerini söyledi.

Böcek müzesi çocuklara doğayı sevdiriyor

Böcek Müzesini ziyaret eden IYAŞ Selçuklu Ortaokulu öğrencilerinden İkra Yılmaz, çok sayıda farklı böcek türünü yakında görme fırsatı bulduğunu söyleyerek, “Uğur böcekleri, kırkayaklar ve farklı böcekler vardı. Hamam böceği de gördük. Tüm böcekleri kurutup buraya getirmişler. Bence burası çocukların böcekleri daha erken yaşta tanıması için yapılmış bir yer.” dedi.

Öğrencilerden Elif Turan ise müze ziyaretinin böceklere bakış açısını değiştirdiğini belirterek, “Böceklerden çok korkuyordum ancak buraya gelince onların daha samimi olduğunu hissettim. Burada bize seminer verdiler ve böceklerin zararsız olduğunu anlattılar. Bu nedenle artık eskisi kadar korkmuyorum. Müzede çok sayıda böcek bulunuyor. Bazıları korkutucu olsa da bazıları o kadar korkutucu gelmiyor. Açıkçası burayı beğendim.” dedi.

Yerel Haberler Yarıyıl tatiline özel tren seferleri artırılıyor: 24 bin kişilik ek kapasite

Yerel Haberler Esrarengiz Düşüş İstanbul prömiyerinde ilgi gördü

Yerel Haberler ISUBÜ Ziraat Fakültesi Böcek müzesinde 30 bin böcek örneği sergileniyor

Yerel Haberler Davraz kayak merkezi’nde kış sezonu 14 Ocak’ta açılıyor

Yerel Haberler İhracat gündemi Bucak’ta masaya yatırıldı

Yerel Haberler Sahil kesimdeki örtü altı üreticilere soğuk hava uyarısı

Yerel Haberler Bucak’ta “engel tanımayanlar” projesine destek

Yerel Haberler Isparta belediyesi’nden amatör spor kulüplerine destek

Yerel Haberler Vali Polat, Sakaltutan Geçidi’nde karla mücadele çalışmalarını inceledi

Yerel Haberler Kars’ta aranan 3 hükümlü jandarma tarafından yakalandı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021