İstanbul’da barajlarda kritik düşüş: Doluluk oranı yüzde 45’e indi

Yerel Haberler - 19.08.2025 - 10:25

İSTANBUL – BHA

15 Nisan’da yüzde 82,22 seviyesine kadar yükselen doluluk oranı, 19 Temmuz’da yüzde 58,28 olarak ölçülmüştü. Ancak sıcak ve kurak geçen yaz aylarıyla birlikte barajlarda kaydedilen su miktarı bugün itibarıyla 395,79 milyon metreküpe kadar geriledi.

Barajlarda son durum

İSKİ’nin verilerine göre barajlardaki doluluk oranları şöyle:

Kent genelindeki toplam su kapasitesi 868 milyon 683 bin metreküp olurken, mevcut su miktarı 395,79 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Bunun yanı sıra Melen ve Yeşilçay’dan da yılbaşından bu yana 405,65 milyon metreküp su temin edildi. İstanbul’a dün verilen günlük su miktarı ise 3 milyon 476 bin metreküp olarak kayıtlara geçti.

Son 10 yılın ikinci en düşük ağustos seviyesi

İSKİ istatistiklerine göre, 19 Ağustos tarihli baraj doluluk oranı 2015’te %72,32, 2016’da %55,63, 2017’de %65,63, 2018’de %66,46, 2019’da %62,52, 2020’de %51,11, 2021’de %61,45, 2022’de %61,13, 2023’te %32,66, 2024’te %51,01 iken bu yıl %45,21 oldu. Böylece son 10 yılın en düşük ikinci seviyesi yaşanmış oldu.

“Tasarruf şart”

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede kuraklığın etkili olduğunu belirterek, “Geçen yıl ağustos sonunda doluluk oranı yüzde 45’ti. Bu yıl daha ağustos bitmeden aynı seviyelere düştük. 2025 yılı için endişe verici bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Toros, yaz aylarında günlük tüketimin 3,5 milyon metreküpü geçtiğine dikkat çekerek, suyun daha fazla tükenmemesi için vatandaşların tasarruf konusunda duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Kısa vadeli yağışlar çözüm değil

Kente kısa süreli yağışların barajlara fayda sağlamadığını aktaran Toros, “Toprağın suya doyması gerekiyor. Ancak o zaman yağışlar barajlara ulaşabilir. Aksi halde yağmur suları akışa geçmeden kayboluyor” ifadelerini kullandı.

Uzun vadede “yağmur hasadı” ve suyun yeniden kullanımına yönelik projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Toros, “Kaynakları verimli kullanırsak Türkiye’nin su sorunu olmaz. Aksi halde her yıl bu sıkıntıyı yaşarız” diye konuştu.

Yerel Haberler Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak

Yerel Haberler İkna çalışmaları sonuç verdi: 134 örgüt mensubu teslim oldu

Yerel Haberler Sakarya-Karasu yolunda kaza: 3 yaralı

Yerel Haberler Trump duyurdu: ABD ve İran Doha’da masaya oturacak

Yerel Haberler St. Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlandı

Yerel Haberler Alanya’daki cinayette 2 şüpheli tutuklandı

Yerel Haberler 29 ilde siber suç operasyonu

Yerel Haberler AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın’dan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ziyaret

Yerel Haberler Beypazarı Müftüsü Mehmet Süsün: Kurban bayramı sonrasında ilk Umre kafilesini yarın gönderiyoruz

Yerel Haberler Karslı sporcu İbrahim Müçük Türkiye Şampiyonu oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021