Isparta’da 2025 elma hasadı başladı

Yerel Haberler - 26.09.2025 - 9:22

ISPARTA-BHA

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin ve Meclis Başkanı Nevzat Demirel, 2025 yılı elma hasadının başlaması dolayısıyla üyelerinin bahçelerini ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerinde bulundu.

Meclis Başkanı Nevzat Demirel, tüm elma üreticilerine bereketli bir sezon diledi.

Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin ise yaptığı açıklamada, bu yılki üretim koşullarına dikkat çekerek şunları söyledi: “2025 yılı elma hasadımız başladı. Öncelikle üyelerimize, üreticilerimize, tüccar ve ihracatçılarımıza verimli, bereketli bir sezon diliyorum. Bu sene yaşanan don felaketi, diğer illerde ciddi kayıplara yol açtı. Onlarda bu kayıp yüzde 80-90’lar civarındayken, biz Isparta olarak daha şanslıyız, çünkü kaybımız yüzde 50-55 civarında.”

Şahin, bu yıl yaklaşık 600 bin ton elma üretimi beklediklerini, bunun 350 bin tonunun depolara girmesinin öngörüldüğünü belirtti. Hasat döneminde susuzluk ve ani sıcaklık değişimlerinin üreticileri zorladığını ancak tüm zorluklara rağmen üretimin başladığını ifade etti.

İhracatta yeni düzenleme

Şahin, elma ihracatıyla ilgili spekülasyonlara da değinerek, 11 Eylül’de yayımlanan genelgeyle elma ve limonun “İhracı Kayda Bağlı Mallar” arasına alındığını hatırlattı. Bu uygulamanın ihracat yasağı anlamına gelmediğini vurgulayan Şahin, “Beyannameler ihracatçı birlikleri tarafından kayıt altına alınacak. Bu uygulama, ilerleyen süreçte fiyatların dengelenmesi için yapıldı. Ayrıca ithalat yasak değil; yalnızca yüzde 60,3 oranında vergi uygulanıyor” dedi.

Üretim azaldı, iç tüketim yüksek

Türkiye genelinde bu yıl elma üretiminin 1,2 milyon ton civarında beklendiğini aktaran Şahin, geçmiş yıllarda bu rakamın 4,8 milyon ton olduğunu söyledi. Yıllık iç tüketimin yaklaşık 2 milyon ton seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, sürecin yakından takip edildiğini kaydetti.

Şahin, Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ilgili bakanlıklar ve Ankara’daki kurumlarla temas halinde olduklarını belirterek, “Elmamızın en az etkileneceği şekilde kararlar alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerel Haberler Fenerbahçe ile anılmıştı: Lewandowski karar aşamasında

Yerel Haberler Trabzon Limanı’nda yaban hayvanı trofesi operasyonu

Yerel Haberler AYM üyeliğine Şaban Kazdal seçildi

Yerel Haberler Motorine kısa süreli indirim geldi, zam kapıda

Yerel Haberler Başkan Taşkın Esnaf Odalarıyla bir araya gelerek çarşıdaki süreci değerlendirdi

Yerel Haberler Giresun hayvanat bahçesinde türler artıyor

Yerel Haberler Yılmaz’dan savaş mesajı: Kalıcı çözüm diplomasiyle mümkün

Yerel Haberler Artvinli Gazeteci Tolga Gül vefatının ikinci yılında özlemle anıldı

Yerel Haberler 6 il için sarı kodlu uyarı verildi

Yerel Haberler Isparta’da kuzu göbeği sezonu başladı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021