Isparta Ulu Camii’nde restorasyon çok uzadı

Yerel Haberler - 26.11.2025 - 8:51

ISPARTA – BHA

Isparta’nın en önemli tarihi yapılarından Ulu (Kutlubey) Camii’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon ve güçlendirme çalışmaları bir kez daha hedeflenen tarihte tamamlanamadı.

26 Nisan 2023’te başlayan ve yaklaşık 600 gün süreceği açıklanan çalışmalar kapsamında caminin 23 Şubat 2025’te yeniden ibadete açılması planlanıyordu. Ancak süreç uzadı, bazı mühendislik uygulamaları hâlâ devam ediyor.

Kubbede güçlendirme tamamlandı, çatıdaki işler sürüyor

Tadilat kapsamında caminin kubbesi açılarak güçlendirme işlemleri yapılırken, minarenin bakım ve onarımı tamamlandı. Çatı bölümündeki çalışmalar nedeniyle bir süre branda çekilmişti. Brandalar kaldırıldı ancak kurşun kaplama ve izolasyon işlemleri henüz bitmedi.

Yetkililer, tarihi yapının statik açıdan daha sağlam hale getirilmesi için kapsamlı mühendislik çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor.

600 yıllık miras

Osmanlı komutanı Kutlu Bey tarafından 1429’da yaptırılan Ulu Camii, II. Abdülhamid döneminde Ayasofya’yı andıran çok kubbeli mimarisiyle yeniden inşa edilmiş, 1914 depreminde hasar görmüş ve 1922’de bugünkü haline kavuşmuştu. Kentin sembol yapıları arasında yer alan cami, kalem işi süslemeleri ve mimari yapısıyla Isparta’nın en kıymetli tarihî eserlerinden biri.

Süre uzadıkça tepkiler artıyor

Uzayan restorasyon süreci, caminin uzun süredir kapalı kalmasına neden olurken, cemaat ve vatandaşlardan tepkiler yükseliyor. Bazı vatandaşlar, “Bu kadar uzaması doğru değil, cami yeniden yapılsaydı daha hızlı biterdi.” sözleriyle sürecin ağır ilerlediğini dile getiriyor.

“Kaplumbağa hızı” yorumları sosyal medyada çoğaldı

Çalışmaların gecikmesi üzerine sosyal medyada da “kaplumbağa hızında restorasyon” yorumları dikkat çekiyor.

Restorasyonun ne zaman tamamlanacağına dair net bir açıklama yapılmazken, Isparta halkı şehrin merkezindeki 600 yıllık mabedin bir an önce ibadete açılmasını bekliyor.

Yerel Haberler Büyükçekmece Adliyesi’ndeki soygun iddiasına HSK’dan soruşturma

Yerel Haberler Öncelik can güvenliği

Yerel Haberler Sahte Deterjan dolum depolarına baskın

Yerel Haberler MSB’den Yunanistan’ın füze açıklamasına ve Karadeniz’deki saldırılara tepki

Yerel Haberler Erdoğan: “Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte engelsiz hale getireceğiz”

Yerel Haberler Bakan Yerlikaya: İstanbul ve Türkiye’de suç oranları azaldı

Yerel Haberler Bakan Göktaş: “Kadınları güçlendirmeye devam edeceğiz”

Yerel Haberler CHP’li Güneşhan’dan Bakan Tekin’e Halk Eğitim Merkezleri’ndeki usulsüzlüklere ilişkin soru önergesi

Yerel Haberler Avrupalıların yarısı Trump’ı “kıtaya tehdit” olarak görüyor

Yerel Haberler Merhum Cemal Öztürk için ilk vefa Doğankent’ten

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021