İhraç edilen biberler sınırdan döndü! Pestisit alarmı

Yerel Haberler - 13.03.2026 - 0:00

ANTALYA – BHA 

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen biberlerde yüksek seviyede pestisit tespit edilmesi üzerine ürünlerin imha edilmesine karar verildi. Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden yapılan 2026.1799 numaralı bildirimde, 4 Mart 2026 tarihinde Bulgaristan sınırında gerçekleştirilen kontrollerde biberlerde güvenli limitin 35 katı “Tebufenpyrad” maddesine rastlandığı belirtildi.

Tespit sonrası söz konusu ürünlerin imha edilmesine karar verildi. Biber İhracatının Büyük Bölümü Batı Akdeniz’den Türkiye’nin biber ihracatının yüzde 74’ü Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üzerinden gerçekleştiriliyor. BAİB verilerine göre yılın ilk iki ayında bölgeden 73 milyon 968 bin dolarlık biber ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre biber ihracatında yüzde 58,69 artış yaşandı. En fazla ihracat 23 milyon 206 bin dolarla Romanya’ya yapılırken, Romanya’yı 16 milyon 933 bin dolarla Almanya ve 13 milyon 356 bin dolarla Polonya takip etti. Ancak sınırdan dönen dolmalık biberler hem üreticiyi hem de ihracatçıyı zor durumda bıraktı.

“Türkiye’nin İmajını Hızla Düzeltmeliyiz”

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Kaçın, pestisit sorununun ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek Türkiye’nin tarımsal üretimde güvenilirliğini artırması gerektiğini söyledi. Kaçın, “Bu tür olaylar ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Üretimde daha güvenilir bir noktaya gelmek zorundayız. Türkiye’nin imajını hızlı bir şekilde düzeltmeliyiz. Bunu da ancak izlenebilir bir tarımsal üretim sistemiyle başarabiliriz. Bunun için ziraat mühendislerinin üretim süreçlerinde aktif olarak yer alması gerekiyor” dedi.

“Üretimde Ziraat Mühendisi Daha Aktif Olmalı”

Tarımsal üretimde denetimin yetersiz olduğuna dikkat çeken Kaçın, birçok üretim alanının kontrolsüz şekilde oluşturulduğunu ifade etti. Kaçın, “Seraların yapımında çoğu zaman ziraat mühendislerinin etüdü, imzası ya da izni bulunmuyor. Üreticiler uygun gördükleri alanlara sera kurabiliyor. Bu şekilde kontrolsüz üretim yapılırsa sorunlar kaçınılmaz olur. Gıda işletmeleri nasıl gıda mühendisleri tarafından denetleniyorsa, tarımsal üretim alanlarının da ziraat mühendisleri tarafından kontrol edilmesi gerekiyor” diye konuştu

“Sorun TIR’da Değil, Üretimde Çözülmeli”

Pestisit tespit edilen ürünlerin akıbetine de değinen Kaçın, sınırda yapılan analizlerin geç kalınmış bir kontrol olduğunu belirtti. Kaçın, “Bu ürünler gerçekten imha ediliyor. Ancak bir TIR’da birden fazla üreticinin ürünü bulunabiliyor. Son noktada yapılan analizler sorunu çözmez. Asıl denetim üretim aşamasında yapılmalı. İlaç kullanımı, su kaynakları, atık yönetimi gibi tüm süreçler üretim sırasında kontrol edilirse bu tür sorunların önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

Yerel Haberler Altın fiyatlarında geri çekilme: Gram altın 6 bin 214 lira seviyesinde

Yerel Haberler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında görev değişimi

Yerel Haberler Emniyet Müdürü Korkmaz’dan Jandarma Teşkilatına tebrik ziyareti

Yerel Haberler Yeşilyurt’ta 4-6 yaş Erdem Okulları mezuniyet coşkusu

Yerel Haberler Vali Hatipoğlu: Jandarma Teşkilatımız, aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir

Yerel Haberler 1 milyonu aşkın öğrenci LGS’de ter dökecek

Yerel Haberler Elazığ’da çini sanatı sergisi kapılarını açıyor

Yerel Haberler Ankara için sarı kodlu yağış alarmı

Yerel Haberler Battalgazi Belediyesi’nden kapsamlı temizlik çalışması

Yerel Haberler Ahmet Eşraf Yılmaz: Çiftçi ayakta kalırsa erzurum ayakta kalır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021