Yerel Haberler - 18.11.2025 - 17:36
Harşit Vadisi Platformu Başkanı İbrahim Aydın ve platform üyeleri, bir süredir bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda Harşit Çayı üzerinde insan eliyle yaratılan büyük bir felaket yaşandığını bildirdi. Platform, Tirebolu Çevre Derneği ve bileşenleriyle toplantılar yaparak felaketi sonlandırma yolları üzerine çalışmalar yürüttü.
Yapılan incelemelere göre felaketin kaynağı ve seyri şu şekildedir:
· Maden Atıkları Birikti: Doğankent Çatalağaç köyündeki Alagöz Maden işletmesinin Harşit Çayı’na bıraktığı maden atıkları, Doğankent İlçe Merkezi’ndeki HES Baraj Göleti’ni doldurdu.
· Baraj Kapakları Açıldı: Göleti temizlemek amacıyla baraj kapaklarının açılmasıyla, yıllardır biriken maden atıkları tarifi imkansız bir zehir haline geldi.
· Zehir Çaya Salındı: Bu zehirli karışım Harşit Çayı’na salınmıştır.
Felaketin sonuçları oldukça ağır oldu. Şöyle ki;
· Canlılar Yok Oldu: Zehrin salınması sonucunda Tirebolu’ya kadar balıklar ve bütün canlılar yok olmuştur. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen balık ölümlerinin ardından, artık ölecek canlı kalmadığı belirtiliyor.
· Halk ve Çevre Tehdit Altında: Maruz kalınan ağır metaller ve kokularla bölge suyu, toprağı ve halkı ciddi tehdit altındadır.
· Koku Dayanılmaz Halde: Aslancık köyü, Dokuzkonak Köyü ve Eymür köyü çevresi kokudan durulmaz haldedir.
Platform üyeleri, Çatalağaç Köyünden Alagöz Madeni atıklarının aktığı dere ile 300 metre aşağıdaki başka bir derenin suyunun belirgin bir şekilde farklı olduğunu gözlemledi. Kürtün tarafından gelen Harşit Çayı’nın suyu berrak iken, Çatalağaç köyünden sonra akan su kendi zehrini apaçık göstermektedir. Başkan Aydın, bunu fark etmek için bilim insanı olmaya dahi gerek olmadığını vurguladı.
İbrahim Aydın, halen süren temizlik sonunda çıkacak atıkları dökecek korunaklı bir yerin olmadığını ve yakın gelecekte de hazır olmayacağını belirtti. Bu durum yüzünden zehirli su ile hem Harşit Çayı hem de denizlerin zehirlenip öldüğü uyarısını yaptı.
Harşit Vadisi Platformu, bu konuyla ilgili olarak halkı bilgilendirme amaçlı çalışmalar yürütmektedir. Başkan Aydın, “Tehlike büyüktür!” diyerek uyardı ve ekledi: “Hiçbir soruna karşı sessiz olmadık, kalmadık, kalmayacağız.”
Harşit Vadisi Platformu Başkanı İbrahim Aydın, tüm STK ve platformları, muhtarları, halkı ve herkesi vahşi madencilik uygulamalarına karşı dayanışmaya ve mücadele etmeye çağırdı.
Yerel Haberler Türkiye’den Bosna Hersek’teki çocuklara destek
Yerel Haberler Brent petrol düştü, gözler benzin fiyatlarına çevrildi
Yerel Haberler Isparta’da İHH ekibi için arama çalışmaları sürüyor
Yerel Haberler Giresun’da evsel atıklar enerjiye dönüştürecek
Yerel Haberler Civelekoğlu’ndan Giresun Belediyesine hizmet eleştirisi
Yerel Haberler İl Müdürü Çelebi, Ağrı Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret etti
Yerel Haberler NATO’nun Satranç Şampiyonu Türk Silahlı Kuvvetleri oldu
Yerel Haberler Karabağ’dan Zengezur’a: İki bayrak, tek yürek, ortak gelecek
Yerel Haberler Gebze’de araç dereye düştü: 1 ölü, 1 kayıp
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021