Yerel Haberler - 11.03.2026 - 0:00
ŞANLIURFA-BHA
Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan Göbeklitepe, ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacılar tarafından yüzey çalışmaları sırasında fark edildi. Somut bulgular ise 1986 yılında tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı. Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen kazılarda, Neolitik döneme ait boyları 3–6 metre, ağırlıkları 40–60 ton olan T biçimli dikili taşlar ve 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Göbeklitepe, 2 Temmuz 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Koruma ve çevre düzenlemesinin ardından resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 8 Mart 2019’da gerçekleştirildi. Açılışın ardından “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesi, yerli ve yabancı turist ilgisini önemli ölçüde artırdı. Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, kazı çalışmalarının insanlık tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Uludağ, Göbeklitepe’deki dikili taşların üzerindeki sembollerin dönemi aydınlattığını, Neolitik dönem insanının yaşam, inanç ve tarımsal gelişmelerine dair önemli bilgiler sunduğunu ifade etti.
Türkmenistan’dan gelen Amangul Oazova, Göbeklitepe’nin kendisini çok etkilediğini belirterek, ülkesine döndüğünde burayı herkese tavsiye edeceğini söyledi. Filistinli Nıbai Khalil ise buradaki yapılar karşısında farklı hissettiğini ve herkesin görmesi gerektiğini dile getirdi.
Yerel Haberler Başkan Saruhan, yağmur altında takımını uğurladı
Yerel Haberler Sel felaketinin yaşandığı 3 il için 40 milyon TL’lik kaynak
Yerel Haberler ÖSYM’den adaylara hafta sonu sınavı duyurusu
Yerel Haberler AKK’de engelli bireyler için sanatın gücü konuşuldu
Yerel Haberler RTÜK, EPRA toplantısında medyaya güven ve çocukların dijital ortamda korunması konularını ele aldı
Yerel Haberler Kırıkkale’de öğrenciler güreşle spora kazandırılıyor
Yerel Haberler İstanbul Anadolu Yakası için turuncu kodlu yağış uyarısı
Yerel Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki sel felaketi ile ilgili Bakan Kurum’dan bilgi aldı
Yerel Haberler CHP’den 48 isim ihraç edildi: İşte tam liste
Yerel Haberler Ankara’da kuvvetli yağış cumartesi gecesine kadar sürecek
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021