GENÇKONFED’ten popüler kültür ve gençlik üzerine açıklama

Yerel Haberler - 16.09.2025 - 10:53

ANKARA-BHA

GENÇKONFED, gençlerin kültürel, ahlaki ve toplumsal değerler karşısında şekillenen kimlik arayışlarının farkında olduklarını belirterek, popüler kültür ürünlerinin –özellikle televizyon dizilerinin– bu süreç üzerindeki etkilerini dikkatle takip ettiklerini açıkladı. Açıklamada, Kızılcık Şerbeti dizisinin önceki sezonlarda seküler ve dindar yaşam biçimleri arasındaki gündelik gerilimleri görünür kıldığı ve toplumsal tartışmalara zemin hazırladığı vurgulandı.

Dizide, “akışkan dindar” olarak tanımlanan esnek bir kimlik biçiminin ideal orta yol olarak sunulduğu ifade edildi. GENÇKONFED, bu yaklaşımın gençler arasında dini kimlik, ahlaki değerler ve kişisel ilişkiler arasındaki sınırların yeniden tanımlanmasına yol açtığını belirtti.

Evlilik dışı ilişkiler ve dindar yaşam

Son bölümlerde Doğa ve Firaz karakterlerinin mesajlaşmalarının Umre anlatısı ile harmanlanarak romantize edilmesi, evlilik dışı ilişkilerin dindar yaşamla bağdaşır biçimde sunulduğu algısını doğurduğu kaydedildi. Açıklamada, bunun gençlerin değer dünyasında belirsizlik yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.

GENÇKONFED, televizyon dizilerinin gençlerin ahlaki ve kültürel gelişiminde belirleyici bir araç olduğunu vurguladı. Yapımcıların, senaristlerin ve yayıncıların, gençlerin kimlik inşasına doğrudan etki eden içerikleri üretirken sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerektiği ifade edildi.

GENÇKONFED’in çağrısı:

Medya içeriklerinde değerler çatışmasının yalnızca dramatik unsur değil, toplumsal sorumluluk çerçevesinde ele alınması.

Yapımcı ve yayıncı kuruluşların, gençlerin ahlaki ve kültürel hassasiyetlerini gözetmeye davet edilmesi.

Gençlerin, izledikleri içerikleri eleştirel gözle değerlendirmeye ve toplumsal değerler bağlamında sorgulamaya teşvik edilmesi.

Yerel Haberler Artvinli Gazeteci Tolga Gül vefatının ikinci yılında özlemle anıldı

Yerel Haberler Erzurum 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Akyıldız, Artvin’de

Yerel Haberler 6 il için sarı kodlu uyarı verildi

Yerel Haberler Isparta’da kuzu göbeği sezonu başladı

Yerel Haberler AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın’dan Ankara’da ziyaret

Yerel Haberler Giresun Dal-Çık projesi yeniden ihale ediliyor

Yerel Haberler Yatırım fonlarında vergi sistemi değişti

Yerel Haberler Ankara Kent Konseyi 3. tavsiye kararları genel kurulunu yapıyor…

Yerel Haberler MTSO Başkanı Sadıkoğlu : Depremzede esnafa öncelik verilsin

Yerel Haberler Akçadağ Belediyesi yeni hizmet binası için ilk kazmayı vurdu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021