Enerji Bakanlığı maden yönetmeliğini değiştirdi

Yerel Haberler - 30.10.2025 - 10:30

ANKARA-BHA

Yeni uygulamaya göre maden şirketleri, faaliyet sonrası doğayı eski haline getirmek yerine belirlenen bir bedeli ödeyerek yükümlülükten kurtulabilecek. Bu değişiklik, çevreciler tarafından “doğa tahribatına para karşılığı izin” olarak değerlendirildi.

Teminat oranı yükseldi, çevre planı kaldırıldı

Değişiklikle birlikte ruhsat sahiplerinin yatırımlarına karşılık göstermesi gereken teminat oranı yüzde 50’den 70’e çıkarıldı. Ancak çevreyle uyum planının kaldırılması, doğa koruma açısından büyük bir geri adım olarak yorumlandı.

Yeni yönetmelikle bazı maden gruplarının ruhsatları ihale yoluyla verilecek, diğerleri için ise ilk müracaat yöntemi uygulanacak. Arama ruhsatı sahipleri belirlenen süre içinde ayrıntılı raporlarını sunmadıkları takdirde, teminatlarını kaybedecek ve ruhsatları iptal edilecek.

“Rehabilitasyon bedeli” tartışma yarattı

Önceki uygulamada madencilik sahalarının kapandıktan sonra yeniden doğaya kazandırılması zorunluydu. Yeni sistem ise şirketlerin yalnızca bir bedel ödeyip sahayı terk etmelerine olanak tanıyor.

Eleştiriler, bu düzenlemenin “tahribat yapma hakkını parayla satın alma” anlamına geldiğini savunuyor.

Yerel Haberler Kars’ta şampiyon kız futbol takımına valilikte kabul

Yerel Haberler Meteoroloji’den Doğu’da kuvvetli yağış alarmı

Yerel Haberler Artvinspor Kulübü’nden “Bir forma da sen al memleketinin takımına destek ol.” projesi

Yerel Haberler Rusya’dan enerji tedarikinde yeni öncelik: Komşu ülkelere odaklanılacak

Yerel Haberler Evliya Çelebi Kırıkkale için ne yazdı?

Yerel Haberler Ankara’da FETÖ/PYD operasyonu: 9 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Yerel Haberler Erdoğan’dan Muhsin Yazıcıoğlu mesajı: “Milletimizin hafızasında özel bir yere sahip”

Yerel Haberler Adalet Bakanlığı’nda görev değişimi: Erdinç Avşar Hukuk İşleri Genel Müdürü olarak atandı

Yerel Haberler Dr. Batuhan Batı, Kağızman Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevine başladı

Yerel Haberler Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021