Yerel Haberler - 30.05.2026 - 0:00
ANKARA-BHA
Bakanlık, halen ilk derece mahkemelerinde kullanılan e-Duruşma sisteminin bölge adliye mahkemelerinde de uygulanabilmesi amacıyla çalışma başlattı.
Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in avukatların iş yükünü azaltacak ve yargılama süreçlerini hızlandıracak teknolojik uygulamaların yaygınlaştırılacağı yönündeki açıklamalarının ardından yeni düzenleme için hazırlıklara başlandı. Planlanan düzenlemeyle birlikte e-Duruşma uygulaması, ilk derece mahkemeleriyle sınırlı kalmayacak ve bölge adliye mahkemelerinde de kullanılabilecek.
Yazılım altyapısında yapılacak geliştirmeler sayesinde yalnızca avukatlar değil, davacı ve davalıların yanı sıra bilirkişi, tanık ve uzman gibi yargılamanın diğer ilgilileri de e-Duruşma sistemi üzerinden dinlenebilecek.
Böylece yargılama süreçlerinde fiziki katılım zorunluluğu azalırken, tarafların duruşmalara erişimi de kolaylaşacak.
Yeni düzenlemeyle ön inceleme duruşmalarının yanı sıra istinabe, yemin, isticvap ve tarafların dinlenmesi gibi çeşitli usul işlemlerinin de e-Duruşma sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmesinin önü açılacak.
Hakimlerin gerekli gördükleri durumlarda e-Duruşma yöntemine resen karar verebilmesi de planlanıyor. Adalet Bakanlığı, düzenlemeyle yargılama süreçlerinde hızın artırılmasını, erişim kolaylığının sağlanmasını ve yargı hizmetlerinin daha etkin yürütülmesini hedefliyor. Yeni uygulamanın hayata geçirilmesiyle birlikte dijital yargı hizmetlerinin kapsamının önemli ölçüde genişlemesi bekleniyor.
Yerel Haberler Et ve Süt Kurumu satılamayan kurbanlıkları alacak
Yerel Haberler Meteoroloji’den 8 ile sarı kodlu uyarı
Yerel Haberler Altın yükselişle güne başladı: Gram 6 bin 670 TL
Yerel Haberler Giresun’da dere taştı, yol ulaşıma kapatıldı
Yerel Haberler ABD-İran hattında ateşkes iddiası masada
Yerel Haberler Kavşakta yol verme kavgasına 540 bin TL ceza!
Yerel Haberler UEFA Şampiyonlar Ligi kupası yarın sahibini bulacak
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021