Aksaray Haberleri - 21.10.2016 - 12:06
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Murat Demirçivi, 2015 yılında turizm hareketine katılanların sayısının 1 milyar 184 milyon seviyesine ulaştığını söyledi.
– Turizme Katılanların Oranı Yüzde 4,6 Arttı –
Düzenlenen 45’inci Felsefe Toplantısı’nda konuşan Demirçivi, “Turizmin Ekonomik ve Sosyo-Kültürel Etkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kişilerin ikamet ettikleri yer dışındaki bir yere, 12 ayı aşmamak üzere, serbest zaman değerlendirmek ve diğer benzeri amaçlarla yaptıkları ziyaretlerin turizm olarak adlandırıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Demirçivi, serbest zaman kavramının eğlenme, dinlenme, eğitim, akraba ve arkadaş ziyaretleri, kongreler veya sportif aktivitelere katılım olabileceğini dile getirdi. 2015 rakamlarından söz eden Demirçivi, “2015 yılında turizme katılanların sayısı yüzde 4,6 oranında artarak 1 milyar 184 milyon seviyesine ulaşmıştır. Dünyada, seyahat ederek yer değiştiren insanların sayısı ilk kez 2012 yılında milyar boyutuna ulaşmıştır. 2015 yılındaki turizm hareketliliğinin parasal karşılığı ise 1 triyon 260 milyar dolardır” dedi.
– Türkiye Turist Çeken Ülkeler Arasında 6’ncı –
Turizm hareketlerinin yıllık ortalama yüzde 5 civarında artış gösterdiğini ve bu oranın nüfus artış hızından daha yüksek olduğunu kaydeden Demirçivi, 2009 yılında bu hareketlilikte ekonomik kriz nedeniyle bir gerileme olduğunu söyledi ve savaş, terör, salgın hastalıklar, doğal afetler gibi etkenlerin turizm hareketliliğini düşürdüğünü kaydetti. Kıta ve ülke bazında rakamlara ilişkin bilgiler de veren Yrd. Doç. Dr. Burak Murat Demirçivi, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Avrupa Kıtası yüzde 51’lik oranla turizme katılımda, yüzde 36’lık oranla da turizm gelirlerinde ilk sırada bulunuyor. Fransa 2015 yılında 84 milyon turist ağırladı. Liste Amerika, İspanya ve Çin şeklinde devam ediyor. Türkiye ise bu sıralamada 6’ncı durumda. Turizm gelirlerinde ise tablo biraz farklılaşıyor. Gelirler sıralamasında Amerika liste başında yer alıyor.”
Yapılan sunumun ardından katılımcı akademisyenler ve öğrenciler, merak ettikleri sorulara yanıt aradı.
Aksaray Haberleri Emekli Sandığı kapsamındaki bayram ikramiyeleri bugün hesaplarda
Aksaray Haberleri 18 ilde dolandırıcılık ve yasa dışı bahis operasyonu: 67 tutuklama
Aksaray Haberleri Bayramın ilk gününde yağışlı hava etkili olacak
Aksaray Haberleri Ramazan Bayramı namaz saatleri belli oldu: İl il saatler açıklandı
Aksaray Haberleri Bodrum’da bayram yoğunluğu: 25 bin araç giriş yaptı
Aksaray Haberleri Meteoroloji’den 15 il için uyarı
Aksaray Haberleri TCMB’nin resmi rezervleri Mart ortasında 189,6 milyar dolar oldu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021