Dişteki Çürük Kalp Sağlığını Etkiler mi?

Sağlık - 10.06.2022 - 15:37

Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi.

Çürük diş ağız sağlığını kötü etkilemesinin yanında kalp sağlığını da etkileyebiliyor. Diş sağlığı genel anlamda herkes için önemli olmakla birlikte özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak rahatsızlığı olan erişkinlerde çok daha büyük önem kazanmaktadır.

Çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında oluşacak bakteriyemi, endokardit adını verdiğimiz kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Endokardit, uzun süreli hastanede yatarak antibiyotik tedavisi gerektiren ve ölüm riski taşıyan son derece ciddi bir klinik tablodur.

Diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde oluşan çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında hatta bazen sadece diş fırçalama sırasındaki oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenlerin kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna sebep olabiliyor. Endokardit adı verilen bu tehlikeli klinik tablodan korunmak için, riskli kabul edilen ve kalp hastalığı olan bireylere diş tedavileri öncesinde enfeksiyondan koruyucu antibiyotik verilmektedir.

Ancak elbetteki en ideali, ağız ve diş bakımının çok iyi yapılıp diş çürümelerinin ve dişeti hastalıklarının önlenmesidir. Bu nedenle endokardit riski taşıyan (Kalp ameliyatı geçirmiş olsun ya da olmasın) doğuştan kalp hastalığı olan çocuklara ve kalp kapak hastalığı bulunan (özellikle de yapay kalp kapağı takılan) erişkinlere ağız ve diş bakımının kalp sağlıkları açısından da ne kadar önemli olduğu anlatılmaktadır.

Sağlık Keçiören’de din, ahlak ve aile ilişkisi ele alındı

Sağlık Kars’tan Özel Bireylere Çıldır Gölü’nde Moral Gezisi

Sağlık Türk dünyasının belgesellerine 21 ödül

Sağlık TÜRKAV Elazığ Şubesinden kamu kurumlarına çıkarma

Sağlık 20 ve 13 yıllık faili meçhul cinayetler aydınlatıldı

Sağlık 33 ildeki operasyonlarda 2 bin 822 düzensiz göçmen yakalandı

Sağlık Kürşad Zorlu’dan Türk futbolu için iki müjde

Sağlık Süper Lig’de günün fikstürü: Trabzonspor ve Fenerbahçe sahaya çıkıyor

Sağlık BBP Genel Başkanı Destici: Emeksiz kazanılan hiçbir değerin kıymeti yok

Sağlık Akaryakıtta çifte değişim: Benzin ucuzladı, motorin zamlandı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021