Çiftçilere 2025’te 2,5 milyar lira kuraklık tazminatı ödendi

Yerel Haberler - 11.10.2025 - 9:07

ANKARA-BHA

Tarım sigortaları, hem üreticiler hem de tüketiciler için kritik önem taşıyor. Türkiye’de tarım sektörünü tehdit eden riskleri güvence altına almak amacıyla 2005’te yürürlüğe giren sigorta kanunu çerçevesinde TARSİM, bir sigorta havuzu aracılığıyla tazminat ödemelerini ve sigorta işlemlerini yürütüyor.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre TARSİM; bitkisel ürün, sera, küçükbaş ve büyükbaş hayvan, su ürünleri, ipek böceği, köy bazlı verim, kümes hayvanları, arıcılık ve gelir koruma sigortalarını uyguluyor.

Köy bazlı verim sigortası kapsamında, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı kuru tarım alanlarında üretilen ve sigortalanan buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ile yağlık ayçiçeği ürünlerinde; kuraklık, don, sıcak rüzgar ve hava dalgası, aşırı nem ve yağış gibi etkenlerden kaynaklanan verim kaybı teminat altına alınıyor. Ekspertizler, referans parsellerde saha incelemesi yaparak köy genelinde ürün verimini tespit ediyor.

Çiftçiler, TARSİM poliçelerini yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla yaptırabiliyor. Devlet prim destekleri; bitkisel ürün ve sera sigortalarında yüzde 50, don teminatında yüzde 67, gelir koruma sigortasında yüzde 60, köy bazlı verim sigortasında ise yüzde 70 olarak uygulanıyor.

Ayrıca, primin tamamını peşin ödeyenler yüzde 5 indirim, 40 yaş altı çiftçilere yüzde 5 genç çiftçi indirimi, kadın çiftçilere yüzde 10 indirim sunuluyor. Engelliler, şehit ve gazi yakınları ile sözleşmeli üreticiler de çeşitli indirimlerden faydalanabiliyor.

Yerel Haberler Erdoğan: Belediyelerde hizmet yerine reklam öncelendi, sorunlar büyüdü

Yerel Haberler Bilecik İl Müdürü İlkay Türkoğlu Aydın’a atandı

Yerel Haberler Beypazarı Cumhuriyet Başsavcısı İstanbul’a atandı

Yerel Haberler Gazeteciler Tillo’nun dönüşümünü yerinde gördü

Yerel Haberler Konya, Erzurum Yakutiye’yi ağırladı

Yerel Haberler Gülbirlik’li öğrenciler geri dönüşümü yerinde öğrendi

Yerel Haberler Ziraat Türkiye Kupası’nda grup maçları belli oldu

Yerel Haberler Türkiye’nin sağlık harcaması 2024’te 2,3 trilyon liraya aştı

Yerel Haberler Burdur, ihracatta geçen yılı katladı!

Yerel Haberler Çocuklar istedi, Başkan Kocagöz çim saha yaptı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021