Çelik Kubbe’ye mobil takviye: 8×8 KORKUT atış testlerini başarıyla geçti

Yerel Haberler - 06.01.2026 - 10:20

ANKARA-BHA

Türk savunma sanayisinin alçak irtifa hava savunmasına yönelik önemli projelerinden biri olan KORKUT, yeni operasyonel yetenekler kazanarak sahaya çıktı. Daha önce paletli versiyonuyla Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve ihracat başarısı yakalayan sistem, mobilite kabiliyetinin artırılması amacıyla 8×8 zırhlı tekerlekli araca entegre edildi.

İlk tanıtım Paris’te yapıldı

8×8 araca entegre KORKUT sistemi, ilk kez Paris’te düzenlenen Eurosatory 2024 Fuarı’nda sergilendi. Fuarda tanıtılan sistem, gerçekleştirilen atış testlerinde araç hareket halindeyken hedef uçağı başarıyla vurdu.

Çelik Kubbe’nin önemli bileşenlerinden biri

Çok katmanlı ve entegre hava savunma mimarisi Çelik Kubbe’nin bileşenleri arasında yer alan KORKUT 140/35 sistemi, özellikle mekanize birliklerin ve hareketli unsurların hava savunmasını sağlamak üzere optimize edildi.

Takım yapısı ve ateş gücü

KORKUT sisteminin operasyonel yapısı, bir takımı oluşturan 3 Silah Sistemi Aracı ve bu araçları yöneten 1 Komuta Kontrol Aracı’ndan oluşuyor. Sistem, dakikada 1100 atım yapabilen 35 milimetre çift namlulu silah sistemine sahip bulunuyor ve yaklaşık 4 kilometre etkili menzil sunuyor.

ASELSAN üretimi ATOM 35 mm Parçacıklı Mühimmat kullanan KORKUT; savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), sürü İHA’lar, havadan karaya füzeler ve balistik füzelere karşı etkinlik sağlıyor.

​​​​​​​

Hareket halindeyken hassas atış

Stabilize silah kulesi sayesinde KORKUT, araç hareket halindeyken dahi yüksek hassasiyetle atış yapabiliyor. Üç boyutlu arama radarıyla hedef tespiti gerçekleştiren sistem, entegre takip platformundaki atış kontrol radarı ve elektro-optik algılayıcılarla hedefe kilitleniyor.

Yerel Haberler Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 6 ilde 20 taşınmazı satışa çıkarıyor

Yerel Haberler Artvin Valisi Ergün, İçişleri Personeliyle bayramlaştı

Yerel Haberler Manchester City, Arsenal’i geçerek Lig Kupası’nı kazandı

Yerel Haberler Avrupa yaz saatine geçiyor: Saatler bu pazar ileri alınacak

Yerel Haberler Trump’tan İran’a sert uyarı: “Sonuç çok iyi olacak”

Yerel Haberler Kars’ta Nevruz Bayramı coşkusu: Tüm vatandaşlar davetli

Yerel Haberler Başkan Gülpınar: “Tüm imkânlarımızı seferber ettik”

Yerel Haberler Bayramda ulaşımda yoğunluk: 12 milyonu aşkın araç geçiş yaptı

Yerel Haberler Aksaray Belediyesinde bayramlaşma

Yerel Haberler Galatasaray’dan açıklama: Victor Osimhen ameliyat oldu

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021