ÇAYKUR’dan üreticilere hasat uyarısı: Benzinli motor kullanmayın

Yerel Haberler - 21.07.2026 - 0:00

RİZE – BHA 

ÇAYKUR, yaş çayda kaliteyi ve doğal üretimi korumaya yönelik üreticilere yönelik bilgilendirme açıklaması yayımladı. Açıklamada, doğru hasat yöntemlerinin çayın verimi ve kalitesi açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada, yaş çay hasadının yalnızca geleneksel çay makasları veya akülü motorlarla yapılması gerektiği belirtilirken, benzinli çay motorlarının kesinlikle kullanılmaması istendi. Benzinli motor kullandığı tespit edilen üreticilerin üreticiliklerinin askıya alınacağı ifade edildi.

ÇAYKUR, benzinli motorlardan çıkan egzoz gazı ve petrol dumanının yaş çay yapraklarına yapışarak ürünün doğal tadını, aromasını ve kokusunu bozduğunu, ayrıca yakıt ve motor yağı damlalarının kimyasal kalıntıya neden olduğunu belirtti. Benzinli motorların güçlü kesim özelliği nedeniyle körpe filizlerin yanı sıra odunsu sap ve kart yaprakları da keserek çay kalitesini olumsuz etkilediği kaydedildi.

Açıklamada, hasatta derin kesim yapılmaması gerektiği vurgulanarak, balık yaprağın ocak üzerinde bırakılmasının bir sonraki sürgünün sağlıklı gelişimi açısından önem taşıdığı ifade edildi. Bir önceki yılın sürgünlerinin hasat edilmemesi, çay tablasının yeşil görünümünün korunması ve hasat sırasında odunsu parçalar ile yabancı otların ayıklanması gerektiği bildirildi.

ÇAYKUR ayrıca, çay yapraklarının taze ve körpeyken toplanmasının esas olduğunu, bahçede bekletilen yaprakların kartlaşarak kalite kaybına neden olduğunu belirtti. Kuraklık, bakımsız çaylıklar ve derin hasadın ise bitkinin zayıflamasına ve yeni sürgünlerin olumsuz etkilenmesine yol açtığına dikkat çekildi.

Yerel Haberler Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali 21 Temmuz’da başlıyor

Yerel Haberler Kocaeli sahillerinde bir haftada 68 kişi kurtarıldı

Yerel Haberler Depozitolu ambalaj iadelerinde yeni dönem başladı

Yerel Haberler Arsuz’a 1000 kişilik spor salonu

Yerel Haberler Güdül Kaymakamı, başka yerlere atanan Jandarma personeliyle bir araya geldi

Yerel Haberler Köln Bonn Havalimanı’nda Müslüman yolcular için yeni ibadet alanları açıldı

Yerel Haberler e-Devlet’te en çok kullanılan hizmetler SGK’ya ait

Yerel Haberler BBP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Karaca’ya Kütahya teşkilatından hayırlı olsun ziyareti

Yerel Haberler Kırıkkale’ye nefes aldıracak proje

Yerel Haberler Rize’de fizyoterapi hizmetlerinde yeni dönem: Fizyoterapist Berat Karaca’dan kişiye özel yaklaşım

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021