Yerel Haberler - 10.03.2026 - 0:00
ISPARTA – BHA
Burdur Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, gübre ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını değerlendirdi. Özel, kararın üretim maliyetlerini azaltacağını vurgulayarak, fiyatların iç piyasaya gecikmeden yansıtılması çağrısında bulundu.
Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimde en yüksek gider kalemlerinden biri olan gübre ithalatında önemli bir adım atıldı. Buna göre, araçlarda kullanılan AdBlue ile üre bazlı sıvı gübre, amonyum sülfat ve amonyum nitrat gübrelerin ithalatında uygulanan gümrük vergisi tamamen kaldırıldı. Üreticinin Yükü Hafifledi Başkan Özel, özellikle azotlu gübrelerin hammaddesi olan üre ve türevlerinde uygulanan %6,5’lik verginin kaldırılmasını “yerinde ve olumlu bir karar” olarak nitelendirdi.
Özel, söz konusu verginin üreticiler için ek maliyet yükü oluşturduğunu ve tarımsal girdi maliyetlerini doğrudan artırdığını belirtti. Piyasalara Yansımaları Bekleniyor Son dönemde hammadde tedariğinde yaşanan aksaklıklar ve ham petrol piyasalarındaki dalgalanmalar nedeniyle gübre fiyatlarında spekülatif artışlar gözlemleniyordu. Vergi sıfırlama kararıyla gübre fiyatlarının yaklaşık %6,5 oranında düşüş göstermesi bekleniyor. Başkan Özel, kararın kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Oluşacak maliyet avantajının gecikmeden iç piyasaya yansıtılması büyük önem taşıyor. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bu indirimin sahada hissedilmesi şarttır.” Gıda Enflasyonuna Katkı Özel, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine de değinerek, üretim maliyetlerindeki bu düşüşün uzun vadede mutfaktaki fiyat dengesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Yerel Haberler Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
Yerel Haberler Doğu’da kar alarmı: 198 yerleşim yerine ulaşım kesildi
Yerel Haberler Tahran’da savaşın bilançosu ağırlaşıyor: Yüzlerce kişi öldü
Yerel Haberler Bilal Özel: Üreticinin yükü hafifledi
Yerel Haberler Devlet Bahçeli: Kürt kardeşlerim satılık değildir
Yerel Haberler Kepez’de Ramazan buluşması: Mahalle Halkı aynı sofrada
Yerel Haberler 2026-YKS geç başvuruları başladı
Yerel Haberler TBMM’de İran gündemi kapalı oturumda ele alınıyor
Yerel Haberler Antalya’da 10 çocuk yeni ailesine kavuştu
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021