Bilal Özel: Üreticinin yükü hafifledi

Yerel Haberler - 10.03.2026 - 0:00

ISPARTA – BHA 

Burdur Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, gübre ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını değerlendirdi. Özel, kararın üretim maliyetlerini azaltacağını vurgulayarak, fiyatların iç piyasaya gecikmeden yansıtılması çağrısında bulundu.

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimde en yüksek gider kalemlerinden biri olan gübre ithalatında önemli bir adım atıldı. Buna göre, araçlarda kullanılan AdBlue ile üre bazlı sıvı gübre, amonyum sülfat ve amonyum nitrat gübrelerin ithalatında uygulanan gümrük vergisi tamamen kaldırıldı. Üreticinin Yükü Hafifledi Başkan Özel, özellikle azotlu gübrelerin hammaddesi olan üre ve türevlerinde uygulanan %6,5’lik verginin kaldırılmasını “yerinde ve olumlu bir karar” olarak nitelendirdi.

Özel, söz konusu verginin üreticiler için ek maliyet yükü oluşturduğunu ve tarımsal girdi maliyetlerini doğrudan artırdığını belirtti. Piyasalara Yansımaları Bekleniyor Son dönemde hammadde tedariğinde yaşanan aksaklıklar ve ham petrol piyasalarındaki dalgalanmalar nedeniyle gübre fiyatlarında spekülatif artışlar gözlemleniyordu. Vergi sıfırlama kararıyla gübre fiyatlarının yaklaşık %6,5 oranında düşüş göstermesi bekleniyor. Başkan Özel, kararın kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Oluşacak maliyet avantajının gecikmeden iç piyasaya yansıtılması büyük önem taşıyor. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bu indirimin sahada hissedilmesi şarttır.” Gıda Enflasyonuna Katkı Özel, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine de değinerek, üretim maliyetlerindeki bu düşüşün uzun vadede mutfaktaki fiyat dengesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Yerel Haberler Denizli depremi sonrası kritik açıklama

Yerel Haberler Azerbaycan’dan İran’a gıda ve ilaç desteği

Yerel Haberler Bayram öncesi marketlerde fiyat denetimi

Yerel Haberler Artvin Valisi Ergün, lise öğrencileriyle iftarda buluştu

Yerel Haberler Malatya’ya Patriot hava savunma sistemi konuşlandırılıyor

Yerel Haberler Manavgat soruşturmasında 36 yeni gözaltı

Yerel Haberler Taksici silahlı saldırıda can verdi

Yerel Haberler İBB “Yolsuzluk” davasında 2. gün: 402 sanık yeniden hakim karşısında

Yerel Haberler Soğuk hava ve kar etkisini sürdürüyor

Yerel Haberler ABD-İsrail saldırıları sonrası İslam karşıtlığı yükseldi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021