Basit usulden gerçek usule geçecek mükelleflere geçiş kolaylığı

Yerel Haberler - 13.12.2025 - 12:45

ANKARA-BHA

Düzenlemeyle birlikte, 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirilecek mükelleflerin kayıt, defter tutma ve beyanname verme gibi işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlandı.

Defter-Beyan işlemleri meslek odaları aracılığıyla yapılabilecek

Yayımlanan tebliğe göre, basit usulden gerçek usule geçen mükelleflerin Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki işlemleri, işletme hesabı esasına göre defter tuttukları süre boyunca, yalnızca mali müşavirler aracılığıyla değil, bağlı oldukları meslek odaları ve birlikler tarafından da yürütülebilecek.

Bu kapsamda işlem yapmak isteyen meslek odaları ve birliklerde, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca yetkilendirilmiş yeterli sayıda meslek mensubunun çalışması şartı aranacak. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise işlemler, oda veya birlikte görevli olmayan meslek mensuplarının gözetimi altında yapılabilecek.

Cumhurbaşkanı kararlarıyla kapsam netleşti

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, 9 Eylül 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile nüfusu 30 bini aşan ilçeler hariç olmak üzere, büyükşehir belediyesi olan illerde belirli faaliyetleri yürüten mükelleflerin 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirilmesi kararlaştırılmıştı.

Ardından 11 Aralık’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, 30 büyükşehir içinde yer almakla birlikte tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen ve nüfusu 2 binin altında olan köy ve beldelerde faaliyet gösteren mükelleflerin, şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar hariç, basit usulde vergilendirilmeye devam edebilmesine imkan tanındı.

Hangi sektörler geçiş kapsamında?

1 Ocak 2026’dan itibaren 30 büyükşehirde basit usulden gerçek usule geçecek mükellefler arasında şu faaliyet alanları yer alıyor:

Yeni düzenleme ile birlikte, basit usulden gerçek usule geçecek mükelleflerin idari yükünün azaltılması ve geçiş sürecinin daha sorunsuz yürütülmesi hedefleniyor.

Yerel Haberler Isparta Eğirdir’de otomobilde 2 genç ölü bulundu

Yerel Haberler Çorum FK kombine satış takvimini açıkladı

Yerel Haberler Süper Lig kulüplerinin yeni sezon bütçe sınırları belli oldu

Yerel Haberler İran’dan dondurulmuş varlık açıklaması: Herhangi bir kısıtlama yok

Yerel Haberler TOKİ’den vatandaşlara sahte site uyarısı

Yerel Haberler AKK Türk siyasetinin mihenk taşlarından Murat Karayalçın’ı ağırladı

Yerel Haberler Barajlardaki su seviyesi artık her gün açıklanacak

Yerel Haberler Kaymakam’dan yeni emniyet müdürüne ziyaret

Yerel Haberler Yeşilyurt’ta 5 bin 970 öğrenciye sıfır atık eğitimi

Yerel Haberler Çevrefest, Güdül’de ilgi gördü

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021