Yerel Haberler - 23.09.2025 - 15:23
BALIKESİR-BHA
Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) hayata geçirdiği projelerle Balıkesir’e özgü sebze çeşitliliğinin kaybolmasının önüne geçmeyi ve sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor. Tohum ihtiyacını 20 ilçeden toplanan sebzelerden sağlayan BAÇEM, önce inceliyor ardından verimsiz olan tohumları ayıklıyor. Böylece sadece genetiği güçlü tohumlar seçilerek verimliliğin artırılması esas alınıyor.
İlçelerden toplanan sebzelerin içerisindeki tohumlar teker teker ayıklanarak kurumaya bırakılıyor. Toplanan tohumlar arasında; patlıcan, biber, kavun, karpuz ve domates çeşitleri mevcut. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yapılan çalışmalarda bitkilerin çiçeklenme dönemini, verim durumunu, meyve özelliklerini ve tadını inceleyerek bitkilerin üretimini gerçekleştiriyor. Ekimi yapılan bitkiler morfolojik ve tarımsal açıdan gözlemlenerek çok yönlü kayıt altına alınıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin BAÇEM çatısı altında yürüttüğü bu çalışmalar, belirli aralıklarla devam edecek. Geçmişten geleceğe tohum zenginliğine sahip çıkmayı hedefleyen BAÇEM, tohumları koşuluna uygun şekilde toplayıp ayıklamaya devam edecek.
Hayata geçirilen projeyle ilgili açıklamada bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler teknikeri Elif Akça ‘‘ Balıkesir ve ilçelerinden topladığımız yerel sebze tohumlarını BAÇEM’in arazisine ektik. Buradaki tohumların çoğaltılmasını, bu yerel tohumların mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Burada gördüğünüz domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz çeşitliliğimizi gelecek nesillere taşımak istiyoruz. Tohumlara sahip çıkmazsak ileride çocuklarımızın sofrasında böyle zenginlikler olmayacak. Yerel tohumlar bizim kültürümüz, soframız ve tarımsal mirasımızdır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak biz bu mirası yaşatmaya çalışıyoruz. ’diye konuştu.
Yerel Haberler Giresun için ikamet çağrısı yapıldı
Yerel Haberler Kremlin: “Ukrayna’da hedefimiz ateşkes değil, kalıcı barış”
Yerel Haberler Kırıkkale OSB’de kimyasal fabrikada büyük yangın
Yerel Haberler “Başkanımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz”
Yerel Haberler Kepez’de insan sağlığını tehdit eden gıdalara geçit yok!
Yerel Haberler Bakan Kurum: Konya ve Karapınar’da büyük dönüşüm başladı
Yerel Haberler Isparta’dan İsa Paşa’ya vefa
Yerel Haberler Türkiye tohumda ihracatçı ülke konumunu güçlendirdi
Yerel Haberler Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 3’üncü kasım ayı yaşandı
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021