Bakan Fidan: İran’la müzakerelerde adım adım ilerlenmeli

Yerel Haberler - 28.01.2026 - 10:32

ANKARA – BHA

Katar merkezli Al Jazeera kanalına verdiği ve bir bölümü yayımlanan röportajda güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fidan, İran’a yeniden savaş açılmasının yanlış olacağını vurguladı. Fidan, İran’ın nükleer dosya başta olmak üzere müzakereye açık olduğunu dile getirdi.

Bakan Fidan, ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelere değinerek, “Amerikalılara her zaman tavsiyem şu oldu; İran’la dosyaları tek tek kapatın. Nükleerle başlayın, onu kapatın, ardından diğer başlıklara geçin. Tüm konuları aynı anda gündeme getirmek, İran tarafı açısından sindirilmesi zor bir tablo ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Bu yöntemin İran kamuoyuna ve ülke yönetimine anlatılmasının da güç olduğuna işaret eden Fidan, sürecin daha tolere edilebilir hâle getirilmesinin müzakerelere katkı sağlayacağını belirtti.

Röportajda, ABD’nin güçlü merkezi devletlerle çalıştığı ve devlet dışı aktörleri dışarıda bırakan yeni bir bölgesel düzenin oluştuğuna dair değerlendirmelere de yanıt veren Fidan, İran’ın bu tabloda önemli bir konumda yer alabileceğini söyledi. Fidan, İran’ın mevcut durumundan ziyade sahip olduğu kapasite ve kabiliyetlere dikkat çekti.

Yaklaşık iki ay önce İran’ı ziyaret ettiğini ve İranlı muhataplarıyla açık görüşmeler yaptığını aktaran Fidan, Tahran yönetiminin bölgede güven inşa etmesinin önemine vurgu yaptı.

Bölge ülkelerinin birbirlerini yakından takip ettiğini belirten Fidan, ulus devletler sistemi içinde ideoloji, rejim ve mezhep farklılıklarına rağmen iş birliği yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, bölgesel istikrar için ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yerel Haberler Serkan Başsoy gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı

Yerel Haberler AJet dış hatlarda büyüyor: 3 yeni hat açılıyor

Yerel Haberler Kdz. Ereğli ‘de plajlar bölgesi kaçak yapı ve işgallerden temizlendi

Yerel Haberler Beşiktaş’ın yeni orta sahası İstanbul yolunda

Yerel Haberler Aksaray’a hızlı tren müjdesi! Dört kente birden bağlanacak

Yerel Haberler AFCON finaline ağır ceza! Senegal ve Fas’a yaptırım

Yerel Haberler Yılmaz: Dezenflasyon süreciyle birlikte istihdam piyasasında olumlu tablo devam ediyor

Yerel Haberler Aksaray’ın Kaderini Değiştirecek Hızlı Tren Yatırımı Hayata Geçiyor

Yerel Haberler 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Kamuda Yapay Zekâ ele alındı

Yerel Haberler Duran: Bağımlılıkla mücadele devletin vazgeçilmez güvenlik alanıdır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021