Aydın’da bal kabağı sezonu açıldı

Yerel Haberler - 10.12.2025 - 8:25

AYDIN (BHA) ERDAL AYDIN

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde her hafta kurulan Salı pazarında bal kabağı tezgâhlardaki yerini aldı.

Gülten Savran, bal kabağının faydalarını saymanın mümkün olmadığını belirterek, “Bal kabağı peygamberimizden kalma bir yiyecek olarak bilinir. Tatlısı yapılır, mücveri hazırlanır, kavurmasını da sarımsaklı yoğurtla çok güzel olur” dedi. Savran, yöresel tatlılar açısından bal kabağının önemine de dikkat çekti. Özellikle Aydın’ın meşhur kabak tatlısının çok tercih edildiğini belirterek, bazı tüketicilerin kabak sert olduğunda soymanın zahmetli olması nedeniyle tatlıyı lokantalarda yemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Savran, pazarda bal kabağına olan ilginin devam ettiğini belirtti: “Satılıyor, alıyorlar. İhtiyacı olan alıyor, bilmeyen veya zahmet bulduğu için almıyor. Evde vakti olanlar alıp değişik tariflerle değerlendiriyor, tahinli veya cevizli şekilde tüketiyor.”

Üretici, bal kabağının fiyatının 30–40 TL arasında değiştiğini ve bazı tüketicilerin pahalı bulduğunu ama senede bir kez yetiştiği için fiyatın satışları etkilemediğini vurguladı. “Senede bir mahsul, bir yıl boyunca emek veriyorsunuz. Serbest alanları seviyor, büyümesi uğraş gerektiriyor” diye ekledi.

Savran, bal kabağının satışının genellikle yılbaşı döneminde başladığını belirterek, “Aralık ayında tezgâha çıkarıyoruz. Ocak ve Şubat sonuna kadar bitiriyoruz, çünkü çekirdekler tellenmeye başlıyor ve havalar ısınınca ürün kalmıyor” dedi. Bu yıl yaklaşık 60–70 adet bal kabağı yetiştirdiklerini ifade eden üretici, “Bugün kestiğim kabak 20 kiloydu. Toprağımız bu yıl çok verimliydi” diyerek sezonun bereketli geçtiğini aktardı.

Yerel Haberler Giresun için ikamet çağrısı yapıldı

Yerel Haberler Kremlin: “Ukrayna’da hedefimiz ateşkes değil, kalıcı barış”

Yerel Haberler Kırıkkale OSB’de kimyasal fabrikada büyük yangın

Yerel Haberler Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Monaco deplasmanından 1-0 mağlup ayrıldı

Yerel Haberler “Başkanımızın desteklerini her zaman yanımızda hissediyoruz”

Yerel Haberler Kepez’de insan sağlığını tehdit eden gıdalara geçit yok!

Yerel Haberler Bakan Kurum: Konya ve Karapınar’da büyük dönüşüm başladı

Yerel Haberler Isparta’dan İsa Paşa’ya vefa

Yerel Haberler Türkiye tohumda ihracatçı ülke konumunu güçlendirdi

Yerel Haberler Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 3’üncü kasım ayı yaşandı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021