ASPİM Aktürk’ün Kadınlar Günü Mesajı

Aksaray Haberleri - 07.03.2017 - 13:45

Bundan 156 yıl önce 1857 yılında, ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadınların eşit işe eşit ücret ve günde 8 saat çalışma ve doğum izni talepleriyle eşitlik mücadelesini başlattıkları ve hakları uğruna can verdikleri gündür. Atölyede çıkan yangında 129 kadın yanarak öldü. Ama bu olay tarihin derinliklerine gömülmedi. 9 Mart 1911’de Almanya, Avusturya ve Danimarka’da kutlandı. Dünya Kadınlar Günü ‘nün 8 Mart’ta kutlamasına ise 1972 yılında Sidney’de yapılan Mart Hareketi adlı büyük bir organizasyonla başlandı.

Birleşmiş Milletler’in 1975-1985 yılları arasında “Kadın On Yılı” ilan etmesinin ardından 16 Aralık 1977’de BM Genel Kurulunda 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Bunu izleyen yıllarda da Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaya devam ettiler.Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıllardır yürüttüğü eşitlik ve özgürleşme mücadelesinin anıldığı ve kadınların güncel sorunlarının ve taleplerinin kamuoyuna duyurulduğu bir gün haline geldi.

Şüphesiz ki hayatımızın her devresinde muhtaç olduğumuz kadınlar her fırsatta hatırlanması ve el üstünde tutulması gereken kıymetlilerimizdir. Öyle ki Milletimizin kaderinin düğümlendiği noktalarda dahi o düğümü çözen her zaman kadınlarımız olmuştur. ”Bebem anasız yaşar da Vatansız yaşayamaz” deyip cepheye koşan o büyük İman ve adanmışlık , tarihimiz boyu bize yoldaşlık eden bir ışık olmuş ve bizi aydınlatmıştır.

Yerlerde sürünmeye değil göklere çıkarılmaya layık olan kadınlarımıza olan minnet ve şükran borcumuz bir güne sığmayacağı gibi bu borcu anlatmak da kelimelere sığmayacaktır. Ne var ki Dünya’da kutlanması ve onurlandırılması gereken yegane varlık Türk Kadınlarıdır. Bu düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, hürmetle selamlıyorum.

Aksaray Haberleri THY, bayram tatili için 297 ek sefer düzenledi

Aksaray Haberleri İran medyası: Doğal gaz ve petrol tesisleri vuruldu

Aksaray Haberleri DMM’den İsrail iddialarına yanıt

Aksaray Haberleri AFCON finalinde şok karar: Şampiyon değişti

Aksaray Haberleri “Güvenilir Gıda” uygulaması kullanıma açıldı

Aksaray Haberleri Malatya’da çocuklar bayrama ücretsiz tıraşla hazırlandı

Aksaray Haberleri Öztürk’ten eğitime 250 bilgisayarlık destek

Aksaray Haberleri Galatasaray, Liverpool deplasmanında çeyrek final peşinde

Aksaray Haberleri Fenerbahçe’den sakatlık açıklaması: Kısmi yırtık tespit edildi

Aksaray Haberleri Giresun’da Mezarlıklar ziyaretçilerine hazır

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021