Âşıklar ASÜ’de Kahramanlık Türkülerini İcra Etti

Ana Manşet - 20.03.2024 - 10:36

Aksaray Üniversitesi (ASÜ), sözlü kültürün önemli bir parçası olan âşıklık geleneğini gençlerle buluşturdu. “Gönül Dağının Âşıkları Aksaray Üniversitesinde Buluşuyor” isimli program kapsamında Âşık Zeki Erdali ve ekibi ASÜ’lülerle bir araya gelerek, kahramanlık türküleri seslendirdi.

ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, âşıklık geleneğinin Anadolu’nun tarihi birikimini, kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini yansıttığını vurguladı. Bu geleneğin çok uzun yıllar içinde oluştuğunu ve usta çırak ilişkisi ile aktarıldığını ifade eden Rektör Arıbaş, “Âşıklık, müzik, şiir ve hikâye anlatıcılığını içeren çok yönlü bir sanattır” dedi. Âşıklık sanatının toplumun değer yargılarını, kültürünü, hayata bakış açısını, estetik değerlerini, bilgi ve birikimini kitlelere anlattığına dikkat çeken Prof. Alpay Arıbaş, bu geleneğin 2009 yılında UNESCO tarafından kültür varlıkları içine dâhil edildiğini anımsattı. Geleneğin icrasında doğuştan gelen yeteneğin önemli bir yer tuttuğunu ancak bu yeteneğin çalışmakla geliştiğini de belirten ASÜ Rektörü, “Karacaoğlan’dan Pir Sultan Abdal’a, Mahsuni Şerif’ten Âşık Veysel’e pek çok isim, kendi dönemlerinde topluma bilgi birikimini aktarmıştır. Günümüzde de Orta Anadolu ve Doğu Anadolu yörelerinde bu geleneğin yaşatıldığını görmekteyiz. Bu geleneğin tanınması ve gençlerin bu geleneği bilmesi için biz de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme gayretindeyiz” dedi. Rektör Arıbaş’ın konuşmasının ardından Âşık Zeki Erdali, Âşık Kul Nuri ve Şeyda Erdal sahneye gelerek, kahramanlık türkülerini seslendirdi.

İçişleri Bakanlığı ve Dünya Sanatçıları Derneği’nin de katkı sunduğu programı öğrenciler ve akademisyenler ilgiyle takip etti.

Ana Manşet Öncelik can güvenliği

Ana Manşet Sahte Deterjan dolum depolarına baskın

Ana Manşet MSB’den Yunanistan’ın füze açıklamasına ve Karadeniz’deki saldırılara tepki

Ana Manşet Erdoğan: “Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte engelsiz hale getireceğiz”

Ana Manşet Bakan Yerlikaya: İstanbul ve Türkiye’de suç oranları azaldı

Ana Manşet Bakan Göktaş: “Kadınları güçlendirmeye devam edeceğiz”

Ana Manşet CHP’li Güneşhan’dan Bakan Tekin’e Halk Eğitim Merkezleri’ndeki usulsüzlüklere ilişkin soru önergesi

Ana Manşet Avrupalıların yarısı Trump’ı “kıtaya tehdit” olarak görüyor

Ana Manşet Merhum Cemal Öztürk için ilk vefa Doğankent’ten

Ana Manşet Güneybatı’da sağanak alarmı: 6 il için uyarı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021