Yerel Haberler - 09.09.2025 - 17:56
ANKARA-BHA
Brigham Young Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, yapay zekâ sevgili ya da arkadaş uygulamalarını deneyen kişilerin ruhsal açıdan olumsuz etkilendiği belirlendi. ABD genelinde 2.989 kişiyle yapılan ankette, her beş kişiden biri bu tür uygulamaları en az bir kez kullandığını, 18-29 yaş grubunda ise dört kişiden birinin deneme yaptığını söyledi. Katılımcıların bir kısmı, bu botlarla cinsel içerikli etkileşimlerde bulunduğunu da ifade etti.
Araştırmacı Brian Willoughby, “Yapay zekanın yalnızlığı azaltacağı iddia ediliyor ancak biz bunun aksine, depresyon ve yalnızlıkla ilişkili olduğunu gördük. İnsanları daha bağlı hissettirdiğine dair bir kanıt bulamadık” açıklamasında bulundu. Daha önce OpenAI ve MIT’nin yürüttüğü araştırmada da yoğun ChatGPT kullanımının yalnızlıkla bağlantılı olduğu belirlenmişti. Uzmanlara göre bu durum ileri boyutta “yapay zeka psikozu” olarak adlandırılan ciddi ruhsal sorunlara yol açabiliyor.
İrlanda’da bir kişi, boğaz ağrılarını yapay zekaya danıştıktan sonra geç teşhis edilen hastalığı nedeniyle ölümcül bir riskle karşı karşıya kaldı.
Kerry bölgesinde yaşayan 37 yaşındaki Warren Tierney, aylarca devam eden boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü nedeniyle ChatGPT’ye başvurdu. Chatbot, durumun ciddi olmadığını, kanser ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Bunun üzerine Tierney doktora gitmeyi erteledi. Ağrıları artınca hastaneye giden Tierney’ye ilerlemiş evre yemek borusu kanseri teşhisi kondu. Uzmanlar, bu aşamadaki vakalarda hayatta kalma oranının oldukça düşük olduğunu ifade etti.
Tierney, “ChatGPT’ye güvenmem bana muhtemelen birkaç ay kaybettirdi. Bu teknoloji insanın duymak istediğini söylüyor ama gerçeği değil” dedi. OpenAI ise yaptığı açıklamada, ChatGPT’nin tıbbi teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.
Yerel Haberler ASÜ mezunu milli güreşçi Rıza Kayaalp öğrencilerle buluştu
Yerel Haberler Antalya’ya değer katan isimler aynı gecede buluştu
Yerel Haberler Myanmar’da akaryakıt krizi derinleşiyor: Fiyatlar zirvede
Yerel Haberler Adalet Bakanı Gürlek Düzce’de ziyarette bulundu
Yerel Haberler Türkiye çevrim içi sürede dünya ortalamasını geride bıraktı
Yerel Haberler 1,2 milyarlık bahis vurgunu: 13 ilde eş zamanlı operasyon
Yerel Haberler Çetin’den acılı aileye taziye ziyareti
Yerel Haberler AJet’in CIP Salonu yenileniyor
Yerel Haberler İstanbul’da yağmur kazayı getirdi: 8 araç birbirine girdi
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021