Araç kullanamayan engellilere ÖTV muafiyeti müjdesi

Yerel Haberler - 02.04.2026 - 0:00

ANKARA-BHA

Yapılan düzenlemeyle, araç kullanamayacak durumda olan ortopedik engellilere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasının kapsamı genişletildi.

Yeni düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası hazırlanan önerge doğrultusunda yasaya eklendi. Böylece belirli şartları taşıyan engelli bireyler için araç ediniminde vergi avantajı sağlanmasının önü açıldı.

Sürücü belgesi alamayan engellilere 10 yılda bir hak

Kabul edilen maddeye göre, engel oranı yüzde 40 ve üzerinde olan ortopedik engellilerden sağlık durumları nedeniyle sürücü belgesi alamayacağı resmi olarak belirlenen kişiler de ÖTV istisnasından yararlanabilecek. Bu kapsamda, kanunda belirlenen taşıtların ilk satın alınması sırasında vergi muafiyeti uygulanacak. Ancak bu hak, her birey için 10 yılda bir kez kullanılabilecek. Düzenlemenin, özellikle ağır ortopedik engeli bulunan ve araç kullanma imkânı olmayan vatandaşların yaşamını kolaylaştırması bekleniyor.

Kamu taşınmazları için özelleştirme düzenlemesi

Kanun teklifinde yalnızca engellilere yönelik düzenlemeler değil, kamu taşınmazlarının değerlendirilmesine ilişkin yeni hükümler de yer aldı. Buna göre, belirli kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmazlar, ilgili idarelerin talebi doğrultusunda özelleştirme kapsamına alınabilecek. Satıştan elde edilen gelirlerin, giderler düşüldükten sonra ilgili kurumların bütçesine aktarılacağı ve bu gelirlerin yatırım amaçlı kullanılmasına yönelik yetkinin Cumhurbaşkanında olacağı belirtildi.

Kıymetli taş ve mücevherlere yüzde 20 ÖTV

Düzenlemeyle birlikte bazı lüks ürünler de Özel Tüketim Vergisi kapsamına dahil edildi. Buna göre, doğal veya işlenmiş inci, elmas ve benzeri kıymetli ya da yarı kıymetli taşlardan üretilen eşyalar için yüzde 20 oranında ÖTV uygulanacak.

Söz konusu verginin, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ikinci ayın başında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Defterdarın yetki ve sorumlulukları netleştirildi

Kanun teklifinde ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ilişkin bazı idari düzenlemeler de yer aldı. Yapılan değişiklikle, defterdarın görev tanımı yeniden düzenlenerek bulunduğu ilde Hazine ve Maliye Bakanlığının en üst düzey temsilcisi olduğu açık şekilde ifade edildi. Buna göre defterdar, il ve bağlı ilçelerde bakanlık işlemlerinin mevzuata uygun yürütülmesinden sorumlu olacak ve gerekli denetim ile takip görevlerini yerine getirecek.

Yerel Haberler Ticaret Bakanlığı’ndan yanıltıcı reklamlara 122 milyon liralık ceza

Yerel Haberler Niğde’de 49,7 milyon TL’lik proje için imzalar atıldı

Yerel Haberler Meteoroloji’den çok sayıda il için kuvvetli yağış alarmı

Yerel Haberler Karslı Bahar Yıldırım Avrupa sahnesinde

Yerel Haberler Bakan BAK, Etnospor Kültür Festivali Açılışına Katıldı

Yerel Haberler Erzurum Lisesi’nde bilim ve teknoloji rüzgârı

Yerel Haberler Ankara’da ormanlara giriş yasağı başladı

Yerel Haberler TÜİK 2025 doğum verilerini açıkladı: Kars ve çevre illerde kaç bebek dünyaya geldi?

Yerel Haberler THY’den bayram yoğunluğuna 365 ek sefer

Yerel Haberler Mavi Bayraklı Plaj Sayısı 580’e Yükseldi

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021