Yerel Haberler - 02.04.2026 - 0:00
ANKARA-BHA
Yapılan düzenlemeyle, araç kullanamayacak durumda olan ortopedik engellilere yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasının kapsamı genişletildi.
Yeni düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası hazırlanan önerge doğrultusunda yasaya eklendi. Böylece belirli şartları taşıyan engelli bireyler için araç ediniminde vergi avantajı sağlanmasının önü açıldı.
Kabul edilen maddeye göre, engel oranı yüzde 40 ve üzerinde olan ortopedik engellilerden sağlık durumları nedeniyle sürücü belgesi alamayacağı resmi olarak belirlenen kişiler de ÖTV istisnasından yararlanabilecek. Bu kapsamda, kanunda belirlenen taşıtların ilk satın alınması sırasında vergi muafiyeti uygulanacak. Ancak bu hak, her birey için 10 yılda bir kez kullanılabilecek. Düzenlemenin, özellikle ağır ortopedik engeli bulunan ve araç kullanma imkânı olmayan vatandaşların yaşamını kolaylaştırması bekleniyor.
Kanun teklifinde yalnızca engellilere yönelik düzenlemeler değil, kamu taşınmazlarının değerlendirilmesine ilişkin yeni hükümler de yer aldı. Buna göre, belirli kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmazlar, ilgili idarelerin talebi doğrultusunda özelleştirme kapsamına alınabilecek. Satıştan elde edilen gelirlerin, giderler düşüldükten sonra ilgili kurumların bütçesine aktarılacağı ve bu gelirlerin yatırım amaçlı kullanılmasına yönelik yetkinin Cumhurbaşkanında olacağı belirtildi.
Düzenlemeyle birlikte bazı lüks ürünler de Özel Tüketim Vergisi kapsamına dahil edildi. Buna göre, doğal veya işlenmiş inci, elmas ve benzeri kıymetli ya da yarı kıymetli taşlardan üretilen eşyalar için yüzde 20 oranında ÖTV uygulanacak.
Söz konusu verginin, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ikinci ayın başında yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Kanun teklifinde ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığına ilişkin bazı idari düzenlemeler de yer aldı. Yapılan değişiklikle, defterdarın görev tanımı yeniden düzenlenerek bulunduğu ilde Hazine ve Maliye Bakanlığının en üst düzey temsilcisi olduğu açık şekilde ifade edildi. Buna göre defterdar, il ve bağlı ilçelerde bakanlık işlemlerinin mevzuata uygun yürütülmesinden sorumlu olacak ve gerekli denetim ile takip görevlerini yerine getirecek.
Yerel Haberler Adalet Bakanı Akın Gürlek’ten, Butlan Açıklaması
Yerel Haberler Motorinde gece indirimi
Yerel Haberler Beypazarı’nda geleneksel meslek ustalarına vefa plaketi
Yerel Haberler Aile ve Gençlik Fonu Ödemeleri Yapıldı
Yerel Haberler Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Şener’den TİMBİR’e ziyaret
Yerel Haberler Spor yazarı ve yorumcusu Kemal Bolat Hayatını Kaybetti
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021